Vertegenwoordigers van de boeren aan tafel bij minister Schouten en premier Rutte.
Vertegenwoordigers van de boeren aan tafel bij minister Schouten en premier Rutte. (Foto: aangeleverd)

Kabinet: PAS-meldingen gelegaliseerd

Het kabinet gaat de zogenoemde 'PAS-melders' -activiteiten die vóór de stikstofuitspraak van de Raad van State (RvS) in aanmerking kwamen voor een vrijstelling van de Natura 2000-vergunningplicht- legaliseren. Dat heeft minister Schouten aangekondigd in een Kamerbrief. LTO Nederland heeft hier, samen met het Landbouw Collectief, voor gevochten. De onzekerheid waar veel melders sinds de RvS-uitspraak mee te maken hadden was LTO een doorn in het oog.

De legalisering betreft gerealiseerde activiteiten, waarvan de uitstoot onder de toenmalige grenswaarde van maximaal 1 mol/hectare per jaar bleef. Ondernemers konden destijds geen vergunningaanvraag doen; een melding volstond. Na de RvS-uitspraak was die werkwijze niet langer toegestaan. LTO Nederland bepleitte bij de inbreng bij de commissie-Remkes dat de overheid een morele verplichting heeft om een oplossing te bieden voor de vervallen meldingen. Het kabinet heeft dat na verschillende gesprekken toegezegd: er komt met de aangekondigde legalisatie duidelijkheid voor de circa 3.200 boeren die zich in deze onzekere situatie bevonden.

Het kabinet meldt verder de start van de kritische analyse van Natura 2000-gebieden. Het gaat hierbij om het nalopen van alle aanwijzingsbesluiten en wijzigingsbesluiten op doelen die niet direct voortvloeien uit de Vogel- en Habitatrichtlijn, het bekijken van alle Natura 2000-gebieden op de haalbaarheid van hun doelen en het in kaart brengen wat de mogelijkheden voor samenvoegen of herindelen van gebieden zijn. Dit sluit aan bij de zorg dat Natura 2000-gebieden op dit moment als hagelslag over het land zijn verspreid. Onlangs vond een constructief gesprek plaats tussen minister-president Rutte, minister Schouten en het Landbouw Collectief over onder andere bovenstaande punten.