Vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Hollands Kroon.
Vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Hollands Kroon. (Foto: Rode Kruis Hollands Kroon)

Rode Kruis afdeling Hollands Kroon stopt

ANNA PAUWLONA – Voor vele bewoners van de gemeente Hollands Kroon wordt het wennen: het Rode Kruis afdeling Hollands Kroon legt met ingang van het nieuwe jaar haar activiteiten neer. Dit heeft het afdelingsbestuur in overleg met de vrijwilligers besloten. Belangrijkste reden is de koerswijziging die het Nederlandse Rode Kruis inzet vanaf 2020. Vele activiteiten worden overgedragen aan andere afdelingen van het Rode Kruis en welzijnsorganisaties.

Afdeling Hollands Kroon is ontstaan uit de oude afdelingen Anna Paulowna, opgericht in 1954, Wiringherlant en Wieringermeer, opgericht in 1956 en Nieuwe Niedorp, opgericht in 1965. Met de gemeentelijke fusie in 2012 zijn deze afdelingen samengevoegd tot de grote afdeling Hollands Kroon. In de genoemde plaatsen zijn van oudsher diverse activiteiten geweest zoals: inloopochtenden, huisbezoeken, crea middagen, vakantiereisjes, gastvrouwen bij Sanquin, het internetcafé, de collecte en de telefooncirkel.

"Het zal met name voor de oudere bewoners in de gemeente wat onwennig overkomen, geen Rode Kruis meer in de gemeente Hollands Kroon", zegt Nel de Vries, a.i. voorzitter en penningmeester van de afdeling Hollands Kroon. "Maar als men kijkt naar de landelijke doelstelling van het Nederlandse Rode Kruis, is het wel te begrijpen. Het Nederlandse Rode Kruis stopt met sociale hulp activiteiten met als reden dat er heel veel organisaties zijn die hier in voorzien. Het Rode Kruis gaat zich volledig richten op haar kerntaken Noodhulp, Evenementenhulp en het stimuleren van zelfredzaamheid. Met name door de oudere leeftijd van onze vrijwilligers, is er onder hen geen animo om nog een opleiding te volgen voor de uitvoering van deze kerntaken. De collecte van het Rode Kruis zal blijven bestaan."

Vele vrijwilligers van de afdeling Hollands Kroon zijn al 45 jaar actief. Uit dankbaarheid en diep respect voor haar vrijwilligers, heeft het afdelingsbestuur de afgelopen maanden hard gewerkt aan een goede afronding en overdracht van haar activiteiten. Nel de Vries: "Er is met zorg gekeken in hoeverre we de inwoners en vrijwilligers die gebruik maakten van onze activiteiten bij andere organisaties konden onderbrengen. Dit in nauwe samenwerking met de afdelingscoördinatoren en vrijwilligers. Er zijn drie activiteiten van de afdeling Hollands Kroon ondergebracht bij andere welzijnsorganisaties: de inloopochtend bij Doet en Ontmoet, de Telefooncirkel en mogelijk ook het internetcafé bij Wonen Plus Welzijn. Het internetcafé in Barsingerhorn gaat zelfstandig door. De gastvrouwen voor bloedafname zijn overgegaan naar Sanquin. Onze EHBO'ers worden ondergebracht bij de afdeling Schagen. In november dit jaar hebben we een groot afscheidsdiner gehouden voor al onze vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet voor het Rode Kruis in Hollands Kroon."

Informatie

Voor informatie of vragen neem contact op met helpdesk Rode Kruis Noord-Holland Noord: 06-41523249.