Afbeelding
(Foto: Irmgard de Roy van Zuydewijn)

Doe-het-Zelf in Zaanse participatiesamenleving

ZAANDAM - Wat betekent de participatiesamenleving voor burgers, (lokale) instellingen en de overheid? Veel is veranderd sinds koning Willem-Alexander in 2013 in zijn troonrede de term 'participatiesamenleving' introduceerde. De overheid trekt zich terug en de burger doet steeds meer zelf. Tijd om de balans op te maken van de eerste vijf jaar van deze 'Doe-Het-Zelf-Samenleving'. Daarom houdt Platform aan de Zaan maandag 4 maart in Café Fabriek een avond over de participatiesamenleving. Dit met sprekers die in gesprek gaan met de aanwezigen. De avond is bedoeld voor Zaankanters die de koers voor de toekomst van de participatiesamenleving uitzetten.

'De klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen leven en omgeving te nemen", aldus Willem-Alexander in zijn troonrede van 2013. Platform aan de Zaan laat drie gastsprekers aan het woord over de effecten van de Doe-Het-Zelf-Samenleving.

Radboud Engbersen (Expert Sociaal Domein bij Movisie, kennisinstituut voor sociale vraagstukken) over de veranderingen in het welzijns- en zorgbeleid. "Het zorg- en welzijnsaanbod is flexibeler geworden en meer op de vraag van klanten gericht. Tegelijkertijd stelt de Doe-Het-Zelf-Samenleving eisen aan burgers. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de minder mondige medemens?"

Jeroen Olthof (oud-wethouder in Zaanstad, met destijds jeugdzorg, WMO en minima in zijn portefeuille) licht de verandering in Zaanstad toe. Hoe is het beleid aangepast en tot welke uitdagingen leidt dat? Hij spreekt ook vanuit zijn huidige ervaring als directeur bedrijfsvoering bij Youz, instelling die kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met psychische klachten en ernstige problemen in het gezin helpt.

Jemuel Lampe (Zuivere Koffie, Cookie van eigen Deegh en Future Builders) doet aan Doe-Het-Zelf-sociaal ondernemerschap. Hij biedt (ex-)gedetineerden een werkervaringsplek.

Meer informatie

De sprekers gaan met aanwezigen in gesprek. Dit is de eerste Platform aan de Zaan-avond in een reeks over de Doe-Het-Zelf-Samenleving. Deze gratis avond is maandag 4 maart vanaf 20.00 uur te bezoeken in Café Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam. Meer informatie en aanmelden: www.platformaandezaan.nl.