Met Pinksteren kunnen belangstellenden weer als vanouds Wandelen over water in het Guisveld.
Met Pinksteren kunnen belangstellenden weer als vanouds Wandelen over water in het Guisveld. (Foto: Staatsbosbeheer)

Pinksterwandeling in Guisveld

ZAANDIJK - Tijdens Pinksteren, zondag 9 en maandag 10 juni, kunnen belangstellenden weer als vanouds wandelen in natuurgebied Het Guisveld, Zaandijk. Vorig jaar kon dit jaarlijkse evenement in verband met het vergunningstraject niet doorgaan. Het evenement bleek uiteindelijk vergunningsvrij en mag dus weer plaatsvinden.

Staatsbosbeheer organiseert het wandelevenement 'Wandelen over water' al sinds 1997 in het Guisveld. Slechts twee dagen per jaar mogen bezoekers over het speciaal gemaaide pad, dat vanaf de achterkant van station Wormerveer te bereiken is. Tijdens de wandeling kunnen mensen van alles over de planten en de dieren leren die in het veenweidegebied voorkomen. Ze kunnen zo daadwerkelijk over water wandelen.

Vorig jaar was het alleen mogelijk om een vaartocht te doen. Dit werd door de bezoekers zeer gewaardeerd en daarom gaat de organisatie dit jaar opnieuw enkele vaartochten organiseren. Deze zijn voor 5 euro te boeken op www.staatsbosbeheer.nl/pinksterenguisveld. De wandeling blijft voor alle bezoekers gratis.

Kriebelbeestjes

Dit jaar staan de 'kriebelbeestjes' centraal en komen deelnemers erachter welke diertjes ze allemaal in het veld kunnen vinden. Zondag 9 juni is het pad al om 6.00 uur open. Speciaal voor de rustzoekers is het veld dan op het mooiste moment te ervaren. Wie goed luistert, kan zelfs de roep van de zeldzame roerdomp horen. De vrijwilligers van Vogelwacht Zaanstreek staan ook weer beide dagen met hun joekels van telescoopkijkers middenin het veld klaar. Om 16.00 uur sluit het wandelpad.

Maandag 10 juni

Maandag 10 juni is het wandelpad tussen 9.00 en 16.00 uur geopend. De organisatie raadt aan vooral ook de kinderen mee te nemen, want er zijn dan extra activiteiten. Zo kunnen de kinderen halverwege de route met een schepnetje in de sloot waterbeestjes vangen. NME Zaanstad onderzoekt de gevangen beestjes beantwoordt alle vragen.

Sowieso kan de tocht leuk zijn voor kinderen, want onderweg krijgen ze de ene na de andere uitdagende vraag. Ze leren zo spelenderwijs over de natuur. Nabij het eindpunt kunnen ze ook nog hun eigen insectenhotel knutselen.

Guisveld

Het Guisveld is een natuurgebied in Zaandijk. Het gebied kenmerkt zich door rietlanden en graslanden waar veel verschillende weidevogels te spotten zijn.