Mikai de Best en Hannah Hordijk zijn tegenstander van 5G in Zaanstad.
Mikai de Best en Hannah Hordijk zijn tegenstander van 5G in Zaanstad. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

'5G verstoort processen in het lichaam'

ZAANDIJK - Bloedende neuzen, vermoeidheid, overgeven, duizelingen. Het is een kleine greep uit de lijst van gezondheidsklachten die volgens VN-stafmedewerkster Claire Edwards in Wenen worden gerapporteerd. Daar worden sinds 2018 5G-netwerken getest. De klachten worden in verband gebracht met blootstelling aan elektromagnetische stralingsvelden. Edwards heeft sterke vermoedens dat ze zelf elektrohypersensitiviteitklachten (EHS) kreeg nadat het internationale VN-kantoor in Wenen in 2015 krachtige wifi- en mobiele netwerken installeerde. Sindsdien uit Edwards haar zorgen, waaronder over 5G. De gemeente Zaanstad beraadt zich over installatie van een 5G-netwerk binnen haar grondgebied. De Zaanse Hannah Hordijk wil Zaankanters bewustmaken van de mogelijk schadelijke effecten van de introductie van een 5G-netwerk. Daarbij vindt ze steun van kok, sportinstructeur en masseur Nikai de Best, die zich sinds ongeveer twee jaar ook in de mogelijke gezondheidsgevolgen van 5G verdiept. Donderdag 28 februari houdt Nikai over het onderwerp een presentatie tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zaanstad.

door Daan Ruijter

Zaankanters Hannah en Nikai maken zich zorgen over 5G

Straling is er in verschillende frequenties en vormen. In het moderne leven is het overal. Onze mobiele telefoons en computers bijvoorbeeld zenden en ontvangen signalen uit om met elkaar te kunnen communiceren, wat gepaard gaat met straling. Ook onze elektronische apparaten zorgen voor straling. De introductie van 5G-netwerken zal tot nog meer straling leiden. 5G is de vijfde generatie mobiele telecommunicatie. Het is de opvolger van de huidige, vierde generatie van mobiele telecommunicatienetwerken.

De uitrol van het 5G netwerk wordt aangemoedigd vanuit de Nederlandse overheid. 'Het 5G-netwerk moet de groeiende vraag van consumenten en bedrijven naar meer en snellere mobiele datacommunicatie opvangen. Ook kunnen met 5G nieuwe, innovatieve toepassingen gerealiseerd worden die met 4G niet mogelijk zijn, onder andere op het gebied van gezondheidszorg, transport (zelfrijdende auto's), slimme huishoudelijke apparaten en verregaande automatisering en robotisering van industriƫle productieprocessen (zoals volautomatische containerterminals) en transport (drones die pakketjes afleveren). De Nederlandse overheid vindt draadloze communicatie belangrijk voor onze economische en maatschappelijke ontwikkeling. Daarom maakt de overheid de introductie van 5G mogelijk, onder andere door testen met 5G toe te staan', is op de website www.kennisplatform.nl te lezen.

>Lees verder op pagina 9