'5G verstoort processen in het lichaam'

Vervolg van de voorpagina

Gezondheidseffecten 5G

Een groeiende groep, waaronder mensen die gevoelig zijn, maar ook artsen en wetenschappers, maakt zich echter zorgen over de mogelijke effecten van 5G op de gezondheid. De nationale petitie 'Verminder Elektrosmog' en de internationale petitie 5G Space Appeal tegen 5G zijn vele duizenden keren ondertekend.

De internationale petitie EMF Scientist Appeal is ondertekend door meer dan 230 wetenschappers. Zij werken binnen het veld van biologische en gezondheidseffecten van 'niet-ioniserende elektromagnetische velden'. Daarbij gaat het om straling die onder andere wordt veroorzaakt door hoogspanningslijnen, mobiele telefoons, elektrische apparaten, wifi en radio en televisie.

'Verhoogde kans op ernstige gezondheidsproblemen'

Op basis van gepubliceerde onderzoeken die door collega-wetenschappers zijn gecontroleerd concludeert de EMF Scientist Appeal-groep dat 5G een verhoogde kans op ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals kanker, neurologische stoornissen, verminderde vruchtbaarheid en DNA-schade. Daarom pleiten ze voor een onafhankelijk, niet door de telecommunicatie-industrie beïnvloed onderzoek naar 5G, waarbij wordt gezocht naar alternatieven die aanzienlijk minder schade voor de gezondheid veroorzaken. Dit onderzoek willen ze dan aanbieden aan de Wereldgezondheidsorganisatie en de Verenigde Naties om maatregelen in gang te zetten.

Zaanse zorgen

Ook Hannah, die gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit studeerde, is groot tegenstander van 5G. "Ik krijg last van vermoeidheid, concentratieproblemen en slapeloosheid als ik in de buurt ben van plekken met veel masten en wifi-routers, zoals bij mijn voormalige woonplek Uilenstede in Amstelveen. Het was mijn aanleiding om te verhuizen naar de Zaanstreek en op onderzoek uit te gaan naar de gezondheidseffecten van straling."
Bij een lezing in Pakhuis De Zwijger, Amsterdam, over onder meer 5G ontmoette Hannah Nikai de Best, die zich als kok/gezondheidscoach verdiept in gezond koken. Ook hij maakt zich al langere tijd zorgen over 5G. "Om het 5G-netwerk mogelijk te maken, komen om de honderd meter kleine zendmasten in 'slimme' lantaarnpalen. Ik maak me vooral ook zorgen om de blootstelling van kinderen aan deze straling. Zij vormen een kwetsbare groep. Zoals slechte voeding processen in het lichaam verstoort, denk ik dat de introductie van 5G dat ook kan doen", zegt Nikai.

Hannah en Nikai hielden donderdag 7 februari bij Galerie Ewoud Bras in Zaandijk een lezing over 5G. Ze spraken over bronvermindering, de mogelijke invloed van straling op ons lichaam en de voorgenomen uitrol van het 5G-'slimme' netwerk in Zaanstad. Diverse raadsleden waren hierbij aanwezig. Donderdag 28 februari, tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zaanstad, houdt Nikai een presentatie over de risico's van 5G.

Raadsvergaderingen

De raadsvergaderingen in Zaanstad zijn te volgen via de website zaanstad.raadsinformatie.nl. Mensen die zich ook zorgen maken over 5G kunnen Hannah en Nikai e-mailen via geen5ginzaanstad@outlook.com.

Meer informatie over 5G is onder meer te vinden in het woensdag 16 januari online gepubliceerde artikel 'Bellen schaadt cellen' van de Groene Amsterdammer. Op de website emfscientist.org is informatie te lezen over de EMF Scientist Appeal-groep. Wie meer wil weten over de 5G-appeal, kan kijken op www.5gappeal.eu. De Nederlandse petitie stop 5G is te vinden door naar petities.nl/petitions/stop-5g te gaan.