Geslaagde crowdfunding voor BuurtAED

KOOG AAN DE ZAAN - De Koog aan de Zaanse Irene Jansen is een kleine twee weken samen met een aantal buren een inmiddels geslaagde crowdfundingactie gestart om geld in te zamelen voor een AED in hun buurt. Hiermee vergroten ze de overlevingskans van buurtgenoten die een hartstilstand krijgen.

"Iedereen die zich hiervoor heeft ingezet wil ik hartelijk bedanken. Het is echt fantastisch dat we binnen anderhalve week het bedrag bij elkaar hebben verzameld. De winkeliersvereniging Westerkoog heeft de klap erop gegeven door het restantbedrag te doneren. Super bedankt. Ik zal binnenkort benaderd worden door ProCardio over de levering van de AED met buitenkast. De AED zal door de buren worden opgehangen aan de buitenmuur van Schotstreep 8. Daarna wordt hij aangemeld, zodat de alarmcentrale 112 hem in het systeem zet", meldt Irene enthousiast op de website van BuurtAED.

Een AED in de buurt is volgens Irene van levensbelang, want snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. "Een AED is een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen bij een hartstilstand. In onze buurt hadden we geen AED die dag en nacht bereikbaar was. Dat moest veranderen, vonden wij."

"Elke week krijgen driehonderd mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwachts, in of om het huis. Binnen 6 minuten reanimeren én een AED gebruiken verhoogt de overlevingskans aanzienlijk."

Irene zou graag zien dat haar initiatief andere wijken inspireert. "Ik hoop dat ook andere wijken op het idee worden gebracht om een dergelijke actie te starten."