Ellis van Atten.
Ellis van Atten. (Foto: Uitgeverij Hub Dohmen)

Eerste dichtbundel Zaanse stadsdichter Ellis van Atten

ZAANDAM - 'Vloeibaar vacuüm' is de titel van de eerste dichtbundel van stadsdichter Ellis van Atten (Zaandam, 1966). De bundel bevat een selectie van het werk dat de auteur sinds 2013 schreef. De presentatie van Vloeibaar vacuüm is zondag 31 maart vanaf 14.30 uur in Lokaal De Kroon in Wormerveer.

De uitgave bevat in het totaal 35 gedichten, verdeeld over vijf thema's: De taal, De oerknal, Sterrenstorm, Zwaartekrachten en Nieuwe planeten. De cover van de bundel wordt gesierd door kunstwerk dat de auteur onlangs maakte.

Ellis van Atten poogt met haar woorden dicht op de huid van de lezer te zitten, de lezer te raken en ook weer los te laten. Vloeibaar vacuüm bundel bevat empathische poëzie. De (Eindhovense) dichter Hans F. Marijnissen beoordeelt de bundel als volgt: 'Ellis schrijft aardse, menselijke poëzie waarin vele lezers hun eigen leven herkennen. Zij daalt ook moedig af in haar eigen herinneringen en emoties en weet aldoende de zo nodige diepgang en meerwaarde te bereiken.'

De presentatie van Vloeibaar vacuüm is zondag 31 maart om 14.30 uur in Lokaal De Kroon in Wormerveer. Op het programma staan voordrachten van Anna Djerek, Rick van der Made, Mattie Goedegebuur, Hans de Roo, Sophie Waij en Kees Jan Sierhuis. Ellen Swanenburg de Veye zorgt voor muziek. De entree is gratis.

Vloeibaar vacuüm is een bijzondere uitgave te noemen, omdat de dichter al meer dan tien jaar poëzie schrijft, maar nog nooit een eigen bundel heeft gepubliceerd. In april 2017 werd Van Atten verkozen tot stadsdichter van Stadsdichter. Ze is vorige week herbenoemd.