Bij de instaprondleidingen kunnen mensen het geheim van de wapen- en munitiefabriek met een ervaren gids ontdekken.
Bij de instaprondleidingen kunnen mensen het geheim van de wapen- en munitiefabriek met een ervaren gids ontdekken. (Foto: Pascal Fielmich)

Start Instaprondleidingen Hembrug

ZAANDAM - Belangstellenden kunnen zondag 7 april het geheim van de wapen- en munitiefabriek onder de rook van Amsterdam ontdekken. Dan starten de maandelijkse instaprondleidingen op het Hembrugterrein in Zaandam. Een ervaren gids laat de geschiedenis van Hembrug, het hart van de Stelling van Amsterdam, tot leven komen. Van april tot oktober zijn er elke eerste zondag van de maand instaprondleidingen.

Het Hembrugterrein in Zaandam stond ruim honderd jaar in het teken van de nationale munitie- en wapenfabriek 'Artillerie Inrichtingen'. De fabriek, beter bekend als 'Hembrug', was een van de grootste en modernste militaire complexen van Nederland. In het diepste geheim werden hier wapens en munitie gemaakt, getest en opgeslagen. Later zijn hier ook civiele producten geproduceerd, zoals draaibanken en zonnecollectoren.

De instaprondleiding van 7 april duurt anderhalf uur en start om 11.00 uur bij Artzaanstad naast het Hembrug Museum. Een ticket kost 10 euro, inclusief koffie/thee. Kaarten zijn vooraf te koop via www.hembrugmuseum.nl.