'Allereerste les nog steeds in het pakket!'

Vervolg van de voorpagina

We breidden het repertoire aan lessen steeds meer uit, evalueerden en verbeterden de pakketten. We bieden nu onder meer elke twee jaar seksuele voorlichting aan via het programma-onderdeel 'Rode Oortjes.'"

In 1993 discussieerde de gemeente Zaanstad over wat zij tot haar kerntaken vond behoren. Natuureducatie viel daarbij af, maar de subsidie ervoor niet.

Het werd voortgezet door een stichting, waar ook de schooltuinen, de heemtuin en stadsboerderij Darwinpark in Zaandam onder gingen vallen.

Tom werd uitvoerend directeur. "Ik wilde natuureducatie aan basisscholen blijven geven en niet alleen maar regelwerk. Anders zou ik zijn weggekwijnd."

Nieuwe fase

In 1986 kon voor de educatie een oude kleuterschool worden betrokken. Het Natuurmuseum, toen nog beheerd door een aparte federatie van vrijwilligers, werd er ook gehuisvest. De collectie van het Natuurmuseum zou later aan de stichting worden overgedragen.

Het oude gebouw is nu hard toe aan vervanging en in samenspraak met de gemeente staat daarom een aantal veranderingen op stapel. Zo komt aan de noordkant van het boerderijterrein het nieuwe Natuurmuseum, met horeca en een kinderopvang. Twee weilanden veranderen in een natuurspeelplaats. Tom: "Voor de kinderopvang heel aantrekkelijk, met dieren en een natuurspeelplaats in de buurt. Vanwege de veranderingen heb ik besloten om vervroegd met pensioen te gaan. Het lijkt me goed als een jonge directeur hier vol nieuw elan in kan stappen."

Tom kijkt met een tevreden gevoel terug op 41 jaar natuureducatie, waarmee anno 2019 jaarlijks bijna 160.000 mensen worden bereikt. Hij blijft nog tot en met september aan. "Ik heb veel afwisseling in mijn baan gehad, veel meegemaakt. We hebben het lesprogramma uitgebreid en tot een zeer gevarieerd aanbod gemaakt. De allereerste les met Tante Clara is altijd een succesnummer gebleven en zit daarom nog steeds in het pakket!"

Vacature

De vacature is te vinden op Intermediair en op Indeed door te Googelen op Zaans Natuur & Milieu Centrum. Meer informatie over de stichting staat op zaansnatuurmilieucentrum.nl.