Veiligheid rond Zaanse Schans

Gemeente Zaanstad stelt heldere verkeer- en parkeerregels op voor de openbare ruimte op en rond de Zaanse Schans en gaat daar intensief op handhaven. Te denken valt aan regels voor onnodig stilstaan op de provinciale weg en regels voor het aantal bussen dat mag en kan parkeren op en rond de Schans.

Zaanse Schans op korte termijn leefbaar en veilig

Daarnaast wil de gemeente plannen opstellen en uitvoeren om de drukte te beheersen, zodat mensenmassa's op drukke dagen in goede banen geleid worden. Te denken valt aan de manier waarop bezoekers naar de Schans komen en waar en hoe ze in geval van extreme drukte naartoe kunnen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Zaanse Schans op korte termijn leefbaar en veilig blijft voor bewoners en bezoekers. Dit schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van adviezen die bemiddelaar Johan Remkes heeft gegeven. De gemeente volgt ook andere adviezen van Remkes op. Allereerst gaat Zaanstad de strategie om te ontwikkelen aanpassen. Belangrijk daarbij is dat de uitvoering in gedeelten gebeurt. Na de zomer wordt de herziene versie aan de raad voorgelegd. Daarbij start de gemeente gesprekken over een nieuw bestuursmodel van de Stichting Zaanse Schans. In het huidige bestuursmodel ontbreekt duidelijke regie.

Gedwongen betaling

Bovendien wil de gemeente vanaf 1 januari 2020 een gedwongen betaling invoeren om de publieke kosten op de Zaanse Schans te dekken. Dit is een belasting die aan de gemeente betaald wordt en weer gebruikt om te investeren in het gebied. Bijvoorbeeld om de drukte te beheersen, de openbare ruimte inrichten, parkeerplekken voor bewoners beter regelen of een fietspad aanleggen.

Tot slot vinden er gesprekken plaats met alle partijen over duurzame uitbatingscenario's voor het gebied.

De gesprekken die de heer Remkes op en rond de Schans heeft gevoerd en de adviezen die daaruit voortvloeien, brengen naar voren dat deze stappen noodzakelijk zijn.

Zijn waarneming is dat partijen het bij een aantal zaken met elkaar eens zijn, zoals de uitgangspunten van de ontwikkelstrategie en dat het regelmatig te druk is op de Zaanse Schans. Tegelijkertijd ziet hij dat partijen het op een aantal punten niet met elkaar eens zijn, zoals de manier waarop en het tempo waarin oplossingen kunnen worden uitgevoerd. Uiteindelijk geeft hij de gemeente vier adviezen mee. Deze zijn in zijn brief te lezen via de link: https://zaanstad.raadsinformatie.nl/modules/5/collegeberichten/513166