Landelijke iktoon campagne
Landelijke iktoon campagne (Foto: Gerritjan Huinink)

Zaanse iktoon opent in Wormerveer

WORMERVEER - Zaterdag 1 juni aanstaande opent de Zaanse editie van de landelijke amateurkunstmaand iktoon met het Saentube evenement in De Groote Weiver. Dit is een evenement voor en door online videomakers dat De Groote Weiver samen organiseert met FluXus en Baaz. Een mooie start voor een maand waarin de Zaanse amateurkunst zich middels tientallen activiteiten toont. Een overzicht is te vinden op iktoonzaanstreek.nl.

Saentube evenement met influencers en workshops vloggen

Op het Saentube evenement spreken online influencers als Sanne Vliegenhart (Books&Quills) en Kim Koghee (Kim's vlog). Daarnaast zijn er workshops vloggen van FluXus netwerkdocenten Gabrielle Bosman en Niels Otten. Als gimmick kun je filmpjes van jezelf laten maken tegen verschillende achtergronden met behulp van een green screen en er is live muziek van de band Blanks.

Zaanse hoogtepunten iktoon

De opening met een nieuw festival op zaterdag is bijzonder, maar dat is de jarenlange aanwezigheid van iktoon op de Zaanse Kinderboekenmarkt ook. Zondag 2 juni zijn er twee podia tijdens dit evenement waarop jonge Zaanse talenten hun kunsten tonen. Diezelfde middag is er bij FluXus in de Verkadezaal in Zaandam een meezingfeest voor Nederlanders en medelanders. Ook staat er weer een Muziek op de Gracht op de agenda voor zaterdag 22 juni, de vijfde editie inmiddels!, kun je in het Zaantheater op diezelfde zaterdag terecht voor het jongerentheaterfestival JOteVAL en doet talentenjacht Zaanse Juweeltjes weer een rondje door de Zaanstreek. De amateurkunst maand wordt 30 juni afgesloten met het musicalconcert History of Musicals op Voor een volledig overzicht van de amateurkunstactiviteiten in iktoonmaand juni kun je terecht op www.iktoonzaanstreek.nl.

Over iktoon de Zaanstreek

Iktoon de Zaanstreek maakt deel uit van de landelijke iktoon-campagne waarin men heel Nederland tot podium van alle amateurkunstenaars wil maken. In de Zaanstreek wordt iktoon geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. FluXus biedt ook buiten deze amateurkunst-maand een podium aan amateurkunstenaars en doet middels diverse activiteiten aan talentontwikkeling.

FluXus wil met iktoon laten zien hoeveel Zaankanters actief bezig zijn als amateurkunstenaar en hoeveel Zaans talent er is om een podium te geven. Amateurkunstenaars die in juni activiteiten, voorstellingen en/of presentaties op de agenda hebben, kunnen deze doorgeven via amateurkunst@fluxus.nl.

History of musicals

Het laatste weekend sluiten ze af met de door amateurkunstenaars georganiseerde en uitgevoerde voorstelling History of Musicals in het Zaantheater. Heb je een prachtig idee dat je wilt uitvoeren in de maand juni tijdens iktoondeZaanstreek en heb je advies en/of ondersteuning nodig om dit plan te realiseren? Laat het ons weten!

Majanka Fröhlich, coördinator van de iktoon-maand bij FluXus, kijkt tevreden terug op de editie van 2018: "Iktoon de Zaanstreek leverde vorig jaar prachtige samenwerkingen en ontmoetingen op, op bijzondere plekken in Zaanstad." Tijdens de iktoon-maand 2018 vonden er ruim 150 activiteiten plaats en waren ruim 7.500 Zaanse amateurkunstenaars actief.

Het evenement vind plaats tussen 14.00 en 22.00 uur bij De Groote Weiver, Industrieweg 1a in Wormerveer. Kaarten zijn 5 euro en geven toegang tot het volledige programma. Meer hierover op Facebook.com/Saentube.