Lekker uit eten en gezond

REGIO - Velen onder ons denken dat lekker uit eten en gezondheid niet samengaan, maar dat kan juist heel goed als er maar een aantal spelregels in acht wordt genomen.

Gezond eten betekent in de eerste plaats ervoor zorgen dat alle voedingsstoffen die nodig zijn, worden opgenomen. Dit zijn koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. Er is niet één product dat al deze voedingsstoffen voldoende levert. Daarom geldt: eet gevarieerd. Letten op vet in de voeding betekent vooral matig zijn met verzadigd vet. Hierdoor verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Geef de voorkeur aan halfvolle of magere producten en minder vette vleessoorten en wees matig met zoete en hartige snacks. Brood en aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten zijn een goede basis voor een gezonde voeding.

Groente en fruit zijn niet alleen belangrijk als leverancier van vitamines, mineralen en vezel. Ze helpen ook mee om de kans op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen. Een hoog zoutgebruik vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Als je elke dag ten minste anderhalve liter drinkt krijg je voldoende vocht binnen. Houd het gebruik van alcoholhoudende dranken op hooguit drie glazen per dag en drink niet elke dag alcohol. Drie hoofdmaaltijden per dag vormen de basis voor een gezonde voeding. Heerlijk uit eten past daar perfect bij.