Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Opvoeden begint vanaf de geboorte

ZAANSTREEK – Het opvoedspreekuur is een van de activiteiten van het Centrum voor Jeugd en Gezin en wordt in Zaanstreek en Waterland met succes gehouden. Het is de plek waar ouders terecht kunnen voor advies, begeleiding en hulp bij de opvoeding en verzorging van hun kind. Vanaf het moment van zwangerschap totdat het kind volwassen is.

Opvoedspreekuur op verschillende plaatsen in de Zaanstreek

En juist het laatste is heel belangrijk, menen Marieke Pauw (coördinator Purmerend, Waterland en Oostzaan) en Carolien Ostermann (Pedagogisch adviseur) bij de GGD Zaanstreek-Waterland, onder wiens paraplu het Centrum voor Jeugd en Gezin opereert. "Want opvoeden begint vanaf 0 jaar en loopt in onze beleving door tot 19 jaar. Ritme en regelmaat kunnen niet vroeg genoeg worden toegepast. Ook hechting speelt een belangrijke rol, evenals het praten tegen je kind. Ook daar moet je vanaf de geboorte mee beginnen", aldus Carolien Ostermann.

Het spreekuur bestaat al heel wat jaren en voorziet in een zekere behoefte. Dit ondanks dat de drempel voor ouders hoog blijkt te zijn. Marieke Pauw: "Over het algemeen sturen de consultatiebureaus ouders naar ons door. Mondjesmaat komen ook via andere kanalen ouders bij ons. Het zou mooi zijn als huisartsen meer doorsturen want zij immers vormen de eerste lijn. Wat wij vaak horen van moeders en vaders is: was ik maar eerder gekomen."

Carolien Ostermann inhakend: "We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat ouders ons júist vragen moeten stellen, hoe klein deze ook zijn. Want doe je het niet of ben je bang om te vragen, dan blijft het probleem hangen en wordt het misschien van kwaad tot erger. En dat willen we juist voorkomen met het opvoedspreekuur."

De Pedagogisch adviseur praat vanuit haar dagelijkse ervaring. "In de aan te dragen oplossingen probeer ik alle bronnen aan te boren, om op die manier aansluiting te vinden bij de ouders. Je hoopt op één lijn te komen. Dat lukt vrij goed. En het helpt dat ik ook vanuit mijn rol als moeder kan adviseren."

Carolien en Marieke ervaren de laatste jaren een toename aan adviezen ten aanzien van maatschappelijke problematiek als armoede, werkloosheid, scheidingen en sociale media. Het veelvuldig gamen en de scheiding tussen twee ouders zijn lichtende voorbeelden van stijgende problemen en vragen. "Gamen is echt een heel groot probleem, het is nu ook officieel gekwalificeerd als verslaving. En wat te denken van een scheiding. Dat is heel ingrijpend voor een kind en de een gaat daar heel anders mee om dan de ander", stelt Ostermann.

Een afspraak maken voor een van de opvoedspreekuren, die gratis zijn, kan op twee manieren. Via de website www.opvoedspreekuur.nl of telefonisch via 0299 74 80 04. Kijk voor meer informatie ook eens op www.positiefopvoeden.nl