Fort bij Spijkerboor is elke zondag geopend in juni, juli en augustus
Fort bij Spijkerboor is elke zondag geopend in juni, juli en augustus (Foto: aangeleverd)

Fort bij Spijkerboor open op zomerzondagen

WESTBEEMSTER - Natuurmonumenten en de vrijwilligers heten iedereen welkom op Fort bij Spijkerboor op zondag 23 en 30 juni.

Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft bijzondere verhalen. In juli en augustus is het fort alle zondagen in juni, juli en augustus open tussen 11.00 en 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. Boek vooraf online een plek bij de rondleiding, ze zitten snel vol!

Geschutskoepel

Tijdens de rondleiding laten de gidsen de kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut zien. Of verken het fort op eigen gelegenheid en ontdek onder welke omstandigheden zo'n honderd jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk moesten leven.

Bovenop het fort hebben bezoekers een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water konden worden gezet. De gids vertelt er alles over. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de imposante dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland.

Paradijs

Het terrein op en om het fort is een bijzonder natuurgebiedje. Een paradijs voor planten en dieren. Over het buitenterrein is een wandeling door de weilanden om de fortgracht mogelijk. Stel je voor dat dat allemaal onder water werd gezet, de inundatie! In het fortcafé kun je even zitten met koffie, thee of Beemster vruchtensap. Met koek of taart.

Informatie

Meer informatie en online boeken voor entree en/of rondleiding op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor . Online boeken kan tot 10.00 uur 's ochtends op de open dag, daarna alleen nog op het fort zelf. Let op, vol = vol.