Wormerland kampt met tekort

REGIO - Gemeente Wormerland komt structureel tekort door de hoge kosten voor de jeugdhulp. Dit staat in de kadernota 2020 – 2023, een financieel stuk waarin de uitgangspunten en richtlijnen zijn opgenomen waar de begroting op wordt gebaseerd. Samen met 240 andere gemeenten vroeg Wormerland een compensatie vanuit het Rijk. De compensatie voor Wormerland van € 235.000 is voor 2020 niet toereikend om het tekort op de begroting met betrekking tot de jeugdhulp te dekken. Daarom wordt er opnieuw een oproep gedaan aan het Rijk.

Wormerland is een financieel gezonde gemeente, maar net als veel andere gemeenten kampt het met tekorten op jeugdhulp. Sinds 2018 stijgen deze kosten fors. Dit wordt met name veroorzaakt doordat meer gezinnen zorg nodig hebben. Jeroen Schalkwijk, wethouder financiën, heeft samen met zo'n 240 andere portefeuillehouders uit het land een oproep aan de minister gedaan om iets aan deze financiële problemen te doen.

De minister van Volksgezondheid stelt een onderzoek in naar de besteding van, de door het Rijk, beschikbaar gestelde gelden voor jeugdhulp. In het najaar van 2020 zal duidelijk worden of het Rijk structureel een financiële bijdrage levert voor de jeugdhulp.

Ondertussen worden de effecten van de beheersmaatregelen – die door de gemeente zelf een aantal maanden geleden zijn opgesteld – langzamerhand zichtbaar. De tekorten lopen nu niet meer op. Wormerland heeft voldoende budget om het collegeprogramma uit te voeren.