Het ommetje voert je langs locaties met een rijke historie.
Het ommetje voert je langs locaties met een rijke historie. (Foto: Picasa)

Het land van Dik Trom

REGIO - Dompel jezelf onder in de wereld van Dik Trom in en rondom Etersheim. Wandel langs de plekken waar Cornelis Joh. Kievit zijn inspiratie opdeed voor de geliefde kinderboeken over het ondeugende jongetje met een hart van goud.

Dit ommetje voert je langs locaties met een rijke historie, te beginnen bij het startpunt. De poldermolen die hier staat bemaalt de Etersheimer Braakpolder, die ontstaan is na de dijkdoorbraak. De schuur en molen vormen samen het bezoekerscentrum De Breek, een mooi startpunt voor een heerlijk ommetje.

Wandel door de polder naar het pareltje op deze route: het schooltje van Dik Trom. Potten vol inkt, kroontjespennen, houten schoolbanken en nostalgische herinneringen vullen het klaslokaal. Dit is de plek waar schoolmeester C. Joh. Kievit de Dik Trom reeks schreef. Ga met je (klein)kinderen eens langs in de vakantie en laat ze kennis maken met het onderwijs van vroeger. Ze krijgen les, uiteraard in kleding van toen, met aap, noot en mies en leren schrijven op een echte griffel. Deze zomer is er een tentoonstelling uit particuliere collectie, met tal van kroontjespennen en inktpotten uit de periode 1900-1960.

Vanuit Etersheim wandel je weer terug de polder in .Op de hoek van IJsselmeerdijk zat vroeger een oud winkeltje in grutterswaren. Hier kochten Dik Trom en zijn vriendjes hun suikerballetjes en ander snoepgoed. In 2005 werd het winkeltje in oude glorie hersteld en is zeker een bezoekje waard!

Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over het Markermeer en over het diepste punt (6,5 meter onder NAP) van Noord-Holland. Je eindigt de route uiteindelijk weer bij Bezoekerscentrum De Breek, waar je lekker terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Kijk voor de route en openingstijden op www.laagholland.com. Bron: Bureau Toerisme Laag Holland