Pas goed op: de Zaanse scholen zijn weer begonnen

ZAANSTAD - Vorige week startte de landelijke campagne 'De scholen zijn weer begonnen' om bij automobilisten aandacht te vragen voor scholieren die zich in het verkeer begeven. Na de zomervakantie vallen er bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers onder scholieren dan in de rest van het jaar.

Met de campagne 'de scholen zijn weer begonnen' roept gemeente Zaanstad samen met Veilig Verkeer Nederland alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen. De campagne start één week voor de start van de scholen tot twee weken er na. Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers zal tijdens het startsein een krijttekening onthullen en een aantal klassen toespreken. Na de zomervakantie is het voor kinderen wennen om naar school te fietsen. Voor een deel van hen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. De beschermende vleugels van vader of moeder worden ingeruild voor vrienden en vriendinnen inclusief de bijkomende afleiding. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hun nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Na de vakantie weer naar school gaan is spannend en met alle nieuwe indrukken is het lastig de aandacht er 100% bij te houden. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen.

Als automobilist kan je rekening houden met fietsende scholieren door op tijd te vertrekken en daardoor minder gehaast en dus niet te snel te rijden. Verder helpt het door je telefoon buiten eigen bereik op te bergen, zodat je niet in de verleiding komt om even een bericht te checken of een telefoontje op te nemen. Ook helpt het als je kinderen vaker te voet of op de fiets naar school brengt. En heb je een kind dat voor het eerst naar de brugklas gaat? Dan is het verstandig om samen de nieuwe route te oefenen en gevaarlijke punten te bespreken.