Groepsfoto balkanswingband Sultan met hun Oost-Europesche repertoire
Groepsfoto balkanswingband Sultan met hun Oost-Europesche repertoire (Foto: aangeleverd)

Concert Balkanswingband Sultan Jisperkerk

JISP - Balkanswingband Sultan geeft op zondag 29 september 2019 een concert in de Jisper Kerk. Adres: Dorpsstraat 46, 1546 LK Jisp. Het concert begint om 15:00 uur en de entree is € 12,-. De kerk is open om 14:30 uur. Reserveren: programmaraad @jisperkerk.nl of 06 51 723 107, Ronny de Vré.

Balkanswingband Sultan werd opgericht in 1984 door een groep muzikanten die hun sporen in de internationale folkloremuziek reeds hadden verdiend en is sindsdien een graag geziene gast op vele festivals, theaters en concertzalen in binnen- en buitenland. Zo speelden zij in Zwitserse Jazz- en folkclubs, in het Hackeshes Hoftheater in Berlijn, Felix Meritus in Amsterdam en traden zij op voor de Hongaarse staatstelevisie.

Het merendeel van het repertoire van Sultan vindt haar oorsprong in de landen op en rond de Balkan; Bulgarije, Albanië, Bosnië, Griekenland, Macedonië, voormalig Joegoslavië, Roemenië, Hongarije Turkije. De meeste musici van Sultan hebben veel gereisd in deze landen en onderhouden vaak vriendschappelijke contacten met de originele beoefenaars op hoog niveau waaronder Petar Ralchev en Ivo Papasov. Ook wordt graag samengewerkt met een van 's werelds beste cymbaalspelers Kálmán Balogh, die op beide Sultan cd's te beluisteren is. Mede door de warme belangstelling voor de huidige uitvoeringspraktijk heeft Sultan in de loop der jaren een geheel eigen sound ontwikkeld. Hierbij wordt zowel traditionele volksmuziek in al zijn puurheid ten gehore gebracht, als de hedendaagse stijl van moderne volks- en zigeunermuziek met veel jazz en latin-swing invloeden, zoals die momenteel in de landen van herkomst op bruiloften en in concerten te horen is. Daarnaast worden er eigen composities gespeeld.

Sultan heeft een uitgebreid en afwisselend concertprogramma waarbij moeiteloos van een langzame, meeslepende Albaanse of Jiddische melodie overgeschakeld wordt naar een opzwepende Bulgaarse dans met gecompliceerde ritmes en extatische improvisaties. De luisteraar kan hierbij alle uitersten van emoties in muziek ervaren.