Florentijn Hofman en zijn zoon Dit pakken het kunstwerk uit.
Florentijn Hofman en zijn zoon Dit pakken het kunstwerk uit. (Foto: Martijn Beekman)

8,5 meter hoog kunstwerk

AMSTERDAM - Het kunstwerk 'Een handstand' van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman is afgelopen week geïnstalleerd in NEMO Science Museum in Amsterdam. Voor het plaatsen van het 400 kilo zware en 8,5 meter hoge beeldhouwwerk was een crew van twintig personen nodig. Zij tilden met vereende krachten het reusachtige kunstwerk de vier verdiepingen op naar zijn plaats van bestemming. Daar werd het overeind getakeld.

8,5 meter hoog kunstwerk op z'n kop

Het kunstwerk, waarvoor Florentijns kind inspiratie was, wordt het 'centerpiece' van de nieuwe tentoonstelling over de mens. Humania opent zaterdag 23 november. Vanaf dan is het kunstwerk voor publiek te zien.

Michiel Buchel, algemeen directeur NEMO Science Museum: "Het kunstwerk van Florentijn Hofman is een nieuw icoon voor NEMO. Het geeft een ander perspectief op het onderwerp waar Humania om draait. Het staat voor de niet-meetbare aspecten van de mens. Zo vormt het beeld een prachtige aanvulling op alle wetenschappelijke informatie die eromheen wordt gepresenteerd."

Dit, de elfjarige zoon van Florentijn Hofman stond model voor Een handstand. Hij staat op zijn handen, in een zwart met wit skelettenpak. Het werk keert de mens letterlijk ondersteboven én binnenstebuiten. Op een speelse manier zet het kunstwerk de wereld op zijn kop. Het skelet is als kostuum aan de buitenkant te zien; het kind zit binnenin.