Iedereen is welkom bij de Zaande Molendag. Ook dit jaar wordt er op mooi weer gerekend.
Iedereen is welkom bij de Zaande Molendag. Ook dit jaar wordt er op mooi weer gerekend. (Foto: aangeleverd)

Molendag

KOOG AAN DE ZAAN - Burgemeester Peter Tange geeft op zaterdag 28 september de aftrap voor de Zaanse Molendag. Alle molens van De Zaansche Molen zijn op deze dag tussen 10.00 en 16.00 uur voor het publiek geopend. Bovendien zijn ook molen De Paauw in Nauerna en molen De Vlijt in Oostzaan deze dag geopend, van 11.00 tot 16.00 uur.

Die aftrap is bijzonder, want bij meelmolen De Koker in Wormer zal de burgemeester precies om 10.00 uur een nieuwe roed insteken. De niet molenkenner zegt: 'een wiek', maar strikt gesproken is dat een halve roed. Burgemeester Tange is wel een molenkenner, dus die spectaculaire handeling zal hem goed af gaan. De Koker kan vanaf dat moment weer volop malen.

Fietsen

Tijdens Zaanse Molendag kunt u de Zaanse molens met de fiets bezoeken. Er zijn twee smaken. De fietsroute oost is 32 kilometer lang en voert vanaf De Bleeke Dood in Zaandijk, naar De Koker in Wormerland, De Vlijt in het Twiske, Het Pink in Koog om weer uit te komen bij De Bleeke Dood. Deze route voert ook langs de molens op de Kalverringdijk.

Voor de minder getrainden is er de fietsroute west van 21 kilometer, die begint bij De Schoolmeester in Westzaan en voert langs De Paauw in Nauerna, De Held Jozua in Zaandam, De Bleeke Dood in Zaandijk om weer uit te komen bij De Schoolmeester.

De fietsroutekaart met de stempelkaart (alleen geldig op 28 september) is in de week voorafgaand aan Zaanse Molendag te koop bij molen De Huisman aan de Kalverringdijk en bij de Zaanstore VVV in Zaandam. Op de dag zelf zijn route- en stempelkaart bovendien te koop bij De Schoolmeester en De Bleeke Dood, de start- en eindpunten van beide routes.

Als lid van De Zaansche Molen betaalt u € 2,50; niet leden betalen € 10,-. Iedereen die een volle stempelkaart inlevert, krijgt een prachtig én praktisch cadeautje.

Entree

Leden van De Zaansche Molen: gratis entree in alle geopende molens. Niet leden betalen per molen €5,- (volwassenen) en €2,50 (kinderen).

Meer info over De Zaansche Molen: www.zaanschemolen.nl