De tweelingbroers hebben liefde voor het vak. Links Olaf, rechts Lucas.
De tweelingbroers hebben liefde voor het vak. Links Olaf, rechts Lucas. (Foto: aangeleverd)

KiesKunstgebit maakt voor elke patiënt tijd

ZAANDAM – KiesKunstgebit bestond op 1 september één jaar en heeft in deze redelijk korte tijd naam gemaakt als een praktijk waar alles draait om persoonlijke aandacht. Dat deze benadering aanslaat mag blijken uit de groei van het aantal patiënten. Voor mede-eigenaar Olaf Delwig (28) reden genoeg om een extra kracht aan te trekken: tweelingbroer Lucas.

Voor nieuwe patiënten is het soms nog wennen. Lucas zit voor in de zaak en verwijst ze door naar achteren waar ze Olaf tegenkomen, die exact op zijn broer lijkt. Dan slaat de verwarring toe. Maar het zal niet lang duren of men weet niet beter. Lucas is aangetrokken omdat Olaf en mede-eigenaar Eddie Heisterkamp een extra kracht konden gebruiken. Lucas zag dat beslist zitten, want behalve zijn uiterlijk, geboortedatum en achternaam deelt hij nog iets met Olaf: liefde voor het vak.

In het vak gerold

Dat vak werd al uitgeoefend door hun moeder. Zij is tandarts en als jochies liepen Olaf en Lucas al in de praktijk rond. Gaandeweg zijn ze hun moeder gaan assisteren en zo zijn ze in het vak gerold. En nu is Lucas collega van Olaf, die Kieskunstgebit op 1 september 2018 samen met Eddie heeft opgericht. KiesKunstgebit is een kleine praktijk en dat is een bewuste keuze. Olaf: "Het voordeel is dat we mensen de persoonlijke aandacht kunnen geven waarnaar ze verlangen. We helpen hier maximaal twaalf patiënten per dag en plannen voor iedereen een kwartier extra voor eventuele uitloop. We merken dat dat wordt gewaardeerd. Want door mond-tot-mondreclame komen hier verschillende nieuwe patiënten."

Speciale gevallen

Zowel voor een nieuw kunstgebit als voor onderhoud, reparaties en aanpassingen kan men bij KiesKunstgebit terecht. "En voor speciale gevallen," vult Olaf aan. "Steeds meer mensen worden naar ons doorverwezen, onder meer vanuit het ZMC en implantologen. Die komen er soms niet uit en dan verwijzen ze patiënten naar ons door. Ons lukt het dan wel. Want wij zijn heel creatief en hebben vaak andere ideeën."

Veel voldoening

Zeker als een probleemgeval tot een goed einde wordt gebracht geeft dat de heren veel voldoening. Maar dat gaat ook op bij de reguliere gevallen. Olaf: "Dit is een heel dankbaar beroep. Zonder je eigen tanden ben je toch gehandicapt. Want met je tanden voel je alles, net als met je handen. Het is dan heel dankbaar werk als je iemand een mooie prothese kunt teruggeven. Dat mensen weer durven te lachen zonder weg te kijken en zonder een hand voor hun mond. Het geeft zelfvertrouwen. Vaak zie ik een patiënt tijdens de behandeling al groeien."

KiesKunstgebit, Hof van Holland 55, 075-6125812, info@kieskunstgebit.nl.