Er zit muziek in cultureel Zaanstad.
Er zit muziek in cultureel Zaanstad. (Foto: Dirk Karten)

Gemeenteraad Zaanstad nu aan zet bij cultuurvisie

ZAANSTAD - Het college van Zaanstad heeft recent de 'Uitvoeringsagenda cultuur 2020-2022' aangeboden aan de raad voor een zienswijze. Met deze zienswijze kan de raad zich onder andere uitspreken over de gekozen richting van de eerste aanzet van de uitvoeringsagenda.

Deze is opgesteld op basis van de Zaanse cultuurvisie 'Zaanstad bruist 2019-2030'. In de plannen staat beschreven op welke manier en wanneer er geïnvesteerd moet worden in het Zaanse cultuuraanbod.

Het college stelt voor om in 2020 te beginnen met het investeren in de culturele basisinfrastructuur en daarnaast in te zetten op evenementenprogramma's. Dat geeft de tijd om onder andere samen met culturele en maatschappelijke partners culturele plannen voor onder andere kwetsbare groepen uit te werken en ten uitvoer te brengen. Daarbij wordt een culturele voorziening in Zaanstad Noord niet vergeten. Op 10 oktober heeft de raad de mogelijkheid om haar zienswijze over de voorgestelde aanpak te geven.

Rijke stad

"Een stad die investeert in cultuur is letterlijk en figuurlijk een rijke stad", stelt wethouder cultuur Sanna Munnikendam. "In de uitvoeringsagenda is er ruimte om te investeren. De cultuurvisie zelf is tot stand gekomen in een interactief traject met inwoners, instellingen en raad. Nu willen we graag dat de raad zich uitspreekt over de gekozen richting in dit voorstel. Dan gaat het onder andere over de uitgangspunten die zijn gehanteerd en de volgorde waarin we willen investeren. Ook horen we graag van de raad of ze nog zaken willen aanvullen".

Stap voor stap aan de slag

De vijf thema's in de cultuurvisie zijn leidend geweest bij het opstellen van de uitvoeringsagenda. Dat zijn: 1. Een divers en kwalitatief goed cultureel basisaanbod, 2. Bestrijden van achterstanden en kansenongelijkheid, 3. Cultuur gaat mee in stedelijke en gebiedsontwikkeling, 4. Verbinden en faciliteren, 5. Identiteit en authenticiteit beleven en inzetten voor de stad.

Verbinding

De uitvoeringsagenda is op dit moment vooral een procesmatige uitwerking die in de komende jaren meer kleur en inhoud moet krijgen. De gemeente wil met de maatschappelijke en culturele partners onderzoeken hoe cultuur een bijdrage kan leveren aan die sociaal-maatschappelijke uitdagingen. Op de agenda staat ook te bespreken hoe de gemeente culturele 'makers'en 'doeners' meer met elkaar kunnen verbinden en beter faciliteren. Tot die tijd stelt het college voor om er vooral voor te zorgen dat de huisvesting van de culturele basisinfrastructuur op orde is. Daarnaast kan geïnvesteerd worden in de organisatie en inhoud van Sail 2020 en de Zomer van Monet in 2021 als eerste stap naar Zaanstad Monetstad.

Huisvesting

Wethouder Munnikendam: "We kunnen er nu voor zorgen dat onder andere de huisvesting van belangrijke culturele organisaties beter en duurzamer wordt. Ook kunnen we evenementen ondersteunen die grote meerwaarde voor Zaanstad hebben. Vervolgens hebben we tijd om andere plannen verder uit te werken waarin we de komende jaren dan in kunnen investeren. Denk daarbij aan het verbeteren van de Zaanse cultuureducatie en het uitwerken van de plannen voor een culturele voorziening in Zaanstad-Noord. Op die manier werken we stap voor stap verder in de lijn van onze visie die ervoor moeten zorgen dat Zaanstad in 2030 op cultureel gebied meer en meer bruist!"

Het culturele leven van Zaanstad bloeit...
Zaanstad bruiste op de UITmarkt.