De zon als energiebron voor verwarming, wie wil dat nou niet?
De zon als energiebron voor verwarming, wie wil dat nou niet? (Stockfoto)

Subsidieregeling zonnepanelen

WORMERVEER - Bedrijven uit het gebied Noorderveld – Molletjesveer kunnen subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen op het bedrijfspand of op hun perceel.

De subsidie is mogelijk dankzij de provinciale regeling Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen (HIRB) die in 2019 aan de gemeente is toegekend voor Molletjesveer en Noorderveld. In totaal is € 100.000,- aan subsidie beschikbaar voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.

De gemeente heeft zowel in 2015 als in 2018 deze duurzaamheidssubsidie gekregen van de provincie Noord-Holland. De uitgaande subsidieregeling bleek zo succesvol dat er in 2019 opnieuw € 100.000 is aangevraagd. In totaal zijn er in de afgelopen jaren 3.324 zonne-pv panelen geplaatst op daken van 35 bedrijven.

De subsidieregeling werkt alleen als ondernemers ook zelf investeren. Er is een subsidie van maximaal 25% mogelijk. Dit betekent dus dat ondernemers zelf minstens € 300.000 investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Bedrijven kunnen de subsidie aanvragen via de website van de gemeente Zaanstad. De subsidie wordt alleen definitief toegekend als de zonne-pv-panelen daadwerkelijk geplaatst zijn voor.

Duurzamer

De bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer (BVNM) is zeer actief om het terrein duurzamer te maken, de mobiliteit te verbeteren en er voor te zorgen dat werknemers gezond aan het werk blijven. De bedrijvenvereniging heeft de duurzaamheidstransitie mede vormgegeven door het oprichten in oktober 2015 van een de coöperatieve energiemaatschappij SAENZ.

Zaanstad heeft als leidend principe dat de verduurzaming van de stad gerealiseerd moet worden door (semi)marktpartijen.