Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Kinderen na de scheiding

REGIO - Kinderen en de scheiding van hun ouders is altijd een groot onderwerp. De situatie waarin kinderen terechtkomen is soms heel lastig. Sophie van Schieveen werkt als coördinator voor Humanitas Zaanstreek en houdt zich bezig met de Begeleide OmgangsRegeling, afgekort BOR. Een methode om kinderen een plaats te geven in de nieuwe verhoudingen die ontstaan na de scheiding.

Wat is Humanitas? "Humanitas is een landelijke vereniging die volgend jaar 75 jaar bestaat. Humanitas biedt tijdelijke ondersteuning aan mensen die op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. En de hulp is gratis. Op dit moment zijn we op zoek naar mannen en vrouwen die willen meehelpen bij de uitvoering van de BOR."

Kan je wat zeggen over de inhoud van het werk? "Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het vraagt best wat van je, omdat we ouders en kinderen gemiddeld een half jaar ondersteunen. Er is meestal om de week en soms zelfs wekelijks een afspraak. Onze BOR-vrijwilligers zijn erg betrokken en vaak ervaringsdeskundig. Zij zetten zich bewust in voor dit thema, omdat zij gescheiden ouders en vooral de kinderen een steun in de rug willen geven. Een vrijwilliger is aanspreekpunt voor ouders, maar blijft daarbij altijd neutraal. Na iedere afspraak heb ik contact met de vrijwilliger over hoe het ging en tussentijds evalueren we samen met de ouders. Ook is er regelmatig intervisie met andere vrijwilligers."

Wat betekent de hulp van Humanitas BOR? "Wat we terug horen is dat het traject een veilige structuur in de afspraken heeft geboden. En dat het laagdrempelige contact met de vrijwilliger heel prettig is. Doordat we een tijdje meelopen, krijgen ouders de kans om nieuwe ervaringen op te doen en te bouwen aan het onderlinge vertrouwen. Met als doel het daarna zonder Humanitas te doen."

Is er een wachtlijst? "Nee. Geïnteresseerde ouders of verwijzers kunnen direct contact met mij opnemen." Zie humanitas.nl/zaanstreek/bor of bel met Sophie op 06-20502