Afbeelding
Eve van Dijk van Kappa Helpt! (Foto: Els Broers)

'Er is leven naast mantelzorg'

ZAANSTAD - ,,Op 10 november is de dag van de Mantelzorg. Een mooi moment om even stil te staan bij de 4,4 miljoen Nederlanders die dag in dag uit voor een naaste zorgen. Tot mijn vreugde zie ik dat er op de televisie steeds meer aandacht is voor deze groep in de samenleving", zegt Eve van Dijk van Kappa Helpt!, het bureau voor mantelzorgondersteuning in de Noord-Holland.

Natuurlijk is het mooi om voor een naaste te kunnen zorgen. En in de meeste gevallen doe je dit ook met liefde. Maar vaak is mantelzorg niet iets waarvoor je kiest, maar het overkomt je. En het begint met een kleine vraag. En natuurlijk ga je mee naar het ziekenhuis als je moeder dat vraagt. En natuurlijk haal je dat halfje wit, als je schoonvader je op vrijdagmiddag om 16.30 uur belt. Maar voordat je het weet, doe je de boodschappen voor de hele week en verschoon je het bed op zondag en regel je de zorg voor degene die dat nodig heeft, enz. enz.

Adviezen...

"En ook dat zullen de meeste mensen een bepaalde periode volhouden. Totdat je merkt dat je eigenlijk niet meer aan jezelf toekomt, dat je toch wel vaak 's avonds moe op de bank hangt, dat je al een paar keer afspraken met vrienden afgezegd hebt. Want mantelzorg gaat vaak ten koste van je vrije tijd. Je hebt namelijk al een vol leven met een gezin, werk, huishouding en sociale activiteiten. En er zijn maar weinig mensen die aan de mantelzorger vragen 'en hoe gaat het nu met jou?'. Meestal gaat alle aandacht uit naar degenen die zorg nodig heeft. Of je krijgt als mantelzorger allemaal adviezen waar je niet om vraagt. 'Je moet wel goed voor jezelf zorgen, hoor!"

Ervaringsdeskundige

'Ja, hoe dan?' Deze vraag en nog vele andere zal Eve van Dijk beantwoorden tijdens de lezing Er is ook een leven naast mantelzorg. Die geeft ze in de week van de Mantelzorg bij de Volksuniversiteit Zaanstreek. Eve en haar man waren in 2014 mantelzorger voor haar schoonouders. Zo weet zij als ervaringsdeskundige wat het is om mantelzorger te zijn. En inmiddels is zij als professional ook al weer vijf jaar werkzaam als mantelzorgbemiddelaar. De medewerkers van Kappa Helpt! nemen wekelijks de taken van de mantelzorger een paar uur over. Zo heeft de reguliere mantelzorger even een paar uur de tijd om iets voor zichzelf te doen.

De lezingen worden gegeven op woensdag 6 november in de ochtend en op dinsdag 12 november in de avond. Op 6 november ligt het accent vooral op de vraag hoe het is om partner te zijn van iemand die veel zorg nodig heeft. Op dinsdagavond gaat het om de combinatie werk en mantelzorg. Op beide avonden is er veel gelegenheid om het eigen verhaal te vertellen en vragen te stellen. "De bezoeker gaat in ieder geval naar huis met allerlei tips en handvatten om het mantelzorgen langer vol te houden." Opgeven kan via http://www.vuzaanstreek.nl onder de rubriek Lezingen.

Afbeelding
Afbeelding