Altijd een druk punt: de kruising Provincialeweg ingang centrum Krommenie.
Altijd een druk punt: de kruising Provincialeweg ingang centrum Krommenie. (Foto: (Google StreetView))

Toekomst Zaanstad Noord in zes speerpunten

ZAANSTREEK - De gemeente heeft de afgelopen tijd samen met bewoners, ondernemers en organisaties het noorden van Zaanstad onder de loep genomen. De belangrijkste uitkomsten zijn gevat in een analyse van het gebied. Nu de analyse klaar is, kan gewerkt worden aan het perspectief voor 2040.

In gesprek met bewoners, ondernemers en organisaties gaat de gemeente een toekomstvisie opstellen voor de ontwikkeling van dit gebied. Het gesprek met partijen om tot het toekomstbeeld te komen, staat beschreven in een participatieaanpak. Die is nu aan de gemeenteraad voorgelegd.

Zes speerpunten

De analysefase heeft zes speerpunten opgeleverd die als input dienen voor het toekomstbeeld: bereikbaarheid, nieuwbouw, maatschappelijke kracht, duurzaamheid, bedrijventerreinen en toerisme. Voor elk speerpunt liggen lastige dilemma's op tafel. Over bereikbaarheid bijvoorbeeld: de verkeersdruk is in Zaanstad Noord is nu al nu fors. Hoe kan de gemeente bijdragen om de bereikbaarheid op peil te houden ook als Zaanstad Noord groeit? Wat kunnen en willen andere partijen daarin betekenen? En wat willen bewoners zelf doen?

Gesprek met de stad

"Om de goede besluiten te nemen voor de toekomst, is het belangrijk om alle belangen goed in beeld te hebben", stelt wethouder Rita Noordzij. "Mijn oproep is dan ook: blijf met ons meedenken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat Zaanstad, ook in de toekomst, een stad is waar mensen zich thuis voelen. MAAK.Zaanstad Noord is een prachtig gebied De cultuurhistorie, monumenten en industrieel erfgoed geven het gebied een sterke identiteit. In Zaanstad Noord is de sociale cohesie van oudsher groot, maar in sommige buurten is ook sprake van eenzaamheid en sociale problemen. Daar moeten we aandacht voor hebben. En er liggen geweldige kansen om dit gebied verder te ontwikkelen en meer te laten bruisen. Kansen voor woningbouw, toerisme en economische bloei, maar ook voor verbetering van de infrastructuur. Daar willen we graag samen met onze inwoners en ondernemers aan werken."

Om de inhoudelijke antwoorden te zoeken die nodig zijn voor de visie en daarbij zoveel mogelijk belangen in beeld te krijgen, gaat voor elk speerpunt een speciaal team aan de slag. Ook zijn er YouTube-filmpjes gemaakt die de dilemma's verder uitdiepen.

Perspectief

Nu de analyse van het MAAK.gebied Zaanstad Noord klaar is, wordt gewerkt aan het perspectief. De komende tijd zal de gemeente, samen met bewoners, ondernemers en organisaties in gesprek gaan over het droombeeld van MAAK.Noord in 2040. Zie ook https://maaknoord.zaanstad.nl/gebied-maaknoord/van-analyse-naar-perspectief.