Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Om in Nederland mee te kunnen doen, is het belangrijk om de taal goed te spreken. Is dit zo, en hoe lastig is het om een nieuwe taal te leren? Helpt het nieuwkomers hun plek te vinden in de Zaanstreek als zij in het Nederlands communiceren?

Taal is de sleutel om mee te doen

Tijdens de maandelijkse Platform aan de Zaanavond op maandag 4 november om 20.00 uur in Café Fabriek in Zaandam gaan we dit onderzoeken met tal van gasten. Omdat eten verbindt, zijn er hapjes gemaakt door de wereldvrouwen van Oosterse Smaak. Kom luisteren naar de persoonlijke verhalen van nieuwkomers over het leren van de taal. Corry van Assema van De Bieb vertelt hoe De Bieb zich ontwikkelt tot centrum voor taal en zelfredzaamheid. Zaanstad voor vluchtelingen De Sluis vertellen hoe zij zich met taal bezighouden. De Syrische nieuwkomer Lina deelt haar ervaringen in het leren van de taal.

De avond is bedoeld voor iedereen die integratie belangrijk vindt, voor mensen die de taal (nog) beter moeten leren en voor mensen die graag anderen willen helpen bij het leren van het Nederlands en benieuwd zijn wat er allemaal al gebeurt in de Zaanstreek. Omdat de Zaanstreek rijk is aan initiatieven om stads- of dorpsgenoten te helpen de taal te leren, zijn zij van harte uitgenodigd om op het open podium hun project te delen met de aanwezige bezoekers.

Taalbeheersing

Participatie en taalbeheersing is de derde avond in een reeks over de Doe Het Zelf/Doe Het Samen samenleving georganiseerd door Platform aan de Zaan. Voor de catering zorgen de ondernemers Zain en Mahran Shamjh van de Oosterse Smaak die ook vertellen over hun net gestarte bedrijf. Zij zijn ondersteund door Stichting Rock the Kasbah waar Renata Pen en Ernst Jan Kloosterhuis zich inzetten om integratie en zelfstandigheid van nieuwkomers te bevorderen.

Platform aan de Zaan is het onafhankelijke netwerkplatform voor maatschappelijke en culturele initiatieven die hun Zaanse omgeving mooier en leuker maken. Iedere eerste maandag van de maand is er een prikkelende thema-avond bij café Fabriek in Zaandam en soms op locatie. Als koppelaars organiseren we kwaliteitsavonden waarbij de bezoeker geïnspireerd wordt over sociale, culturele en duurzame innovatie. Zaankanters vinden elkaar tijdens deze avonden en er ontstaan nieuwe verbindingen.

Meer informatie en aanmelden kan via www.platformaandezaan.nl.