Een malse hertenbiefstuk met champignons.
Een malse hertenbiefstuk met champignons. (Foto: Stockcreations)

November: tijd voor stoofpotjes en wild

REGIO – De eerste nachtvorst is een feit. De trui kan nu definitief aan en de bomen en struiken verliezen in hoog tempo in bonte kleuren hun bladerdek. Met de komst van de maand november, de 'kortere dagen' met steeds minder zonuren, smaken de typische wintergerechten ook weer plotseling stukken beter. Dan is het goed te weten dat vele restaurants ook hun menukaarten hebben aangepast met zalige stoofpotjes en wildgerechten.

Oktober en november zijn traditioneel de wildmaanden omdat het jachtseizoen weer is geopend. November ontleent zijn naam 'negende maand' aan de vroegere Romeinse kalender. Het Latijnse woord 'novem' betekent negen. Daarnaast heeft november nog veel bijnamen zoals slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand, jachtmaand, loefmaand en zieltjesmaand.

Het is tegelijk de tijd voor prachtige gerechten met wild zoals hert, wild zwijn, konijn. Maar ook tijd voor paddenstoelen en pompoen. Lekker genieten van de herfst met verrassende voorgerechten en zalige stoofpotjes. Om vervolgens af te sluiten met rijke desserts van chocolade met rood fruit. En voor degene die wijnfan zijn: vergeet niet een beetje volle rode wijn te kiezen die overeind blijft bij de vaak stevige, aardse smaak van het wild.

Welk gerecht u ook kiest, geniet van het gezellige samenzijn en eet smakelijk!

Afbeelding