De Mazda MX-30 lijkt sterk op de CX-30, maar heeft wel zogenaamde 'suicide-doors'.
De Mazda MX-30 lijkt sterk op de CX-30, maar heeft wel zogenaamde 'suicide-doors'. (Foto: aangeleverd)

Mazda MX-30 prettig geprijsde EV

REGIO - Mazda heeft op de Tokyo Motor Show de nieuwe MX-30 gelanceerd. Deze eerste in serie geproduceerde volledig elektrische auto van het merk is vanaf nu te bestellen voor een prijs van 33.990 euro en die prijs, dat is uniek, is ongeveer gelijk aan de benzine-equivalent van de Mazda CX-30.

De MX-30 is kort door de bocht de elektrische versie van de CX-30 crossover. Hij lijkt daar heel sterk op en is ook precies even groot. Maar er is wel een wezenlijk verschil, los van de aandrijflijn. De MX-30 heeft namelijk zogenaamde suicide-doors die in tegenovergestelde richting van de voorportieren opengaan.

Vanaf de introductie is de MX-30 leverbaar in één uitvoering: de First Edition met twee interieurvarianten. Hij is, ondanks zijn scherpe prijs, rijk uitgerust. Staat op 18-inch lichtmetalen wielen, heeft adaptieve LED-koplampen en een flinke veiligheidsuitrusting.

Informatie over de e-SkyActiv aandrijflijn moet nog komen, dus er is nog niet bekend hoeveel vermogen en koppel de elektromotor gaat leveren. Wel meldt Mazda dat de MX-30 een accupakket van 35,5 kWh heeft, maar laat achterwege wat de actieradius is. Er wordt gefluisterd dat het rijbereik ongeveer 200 kilometer zou bedragen en dat is niet echt veel, als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro, die twee keer zo ver komen.

De nieuwe Mazda MX-30 mag dan nu al wel besteld worden, hij wordt pas najaar 2020 geleverd.