Afbeelding
Eva Rovers. (Foto: aangeleverd)

Maak de heimelijke rebel in je wakker

ZAANDAM - Op maandagavond 2 december is schrijver Eva Rovers van Practivisme, een handboek voor heimelijke rebellen te gast bij Platform aan de Zaan in Café Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. Rovers laat zien dat je geen activist hoeft te zijn om maatschappelijke of politieke verandering te bereiken; aan de hand van prikkelende stellingen uit haar boek zal zij wellicht de heimelijke rebel in de bezoekers wakker maken.

"Ook op ludieke en originele wijze kun je je punt maken en onder de aandacht brengen. Rovers' boodschap is: maak een plan en doe het samen! Er is voor iedereen een rol weggelegd om georganiseerd in verzet komen: voor de plannenbedenkers, de broodjes smeerders, de posters plakkers en de feitelijke actievoerders. Hieruit blijkt dat we de slogan Verbeter de wereld, begin bij jezelf altijd verkeerd hebben begrepen. Het begint bij jezelf, maar wil je echt wat veranderen, dan is alleen jezelf veranderen niet voldoende.

Vlammend pamflet

Eva Rovers schreef gewaardeerde biografieën over Helene Kröller-Muller en Boudewijn Buch. Haar meest recente boeken gaan over constructieve rebellie als instrument voor verandering. In het vlammend pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn houdt zij – geïnspireerd door Albert Camus – een pleidooi voor kritisch denken en werpt ze nieuw licht op opstand in digitale tijden. In het boek Practivisme geeft Rovers praktische tips voor iedereen die de wereld wil veranderen, maar niet precies weet hoe. Voor dit boek ging zij te rade bij filosofen, opstandige bejaarden, smartphone-demonstranten en vele anderen om te ontdekken hoe je verandering teweeg kan brengen – ook als je geen doorgewinterde rebel bent.

Netwerkborrel

Voor bezoekers die graag actief willen worden, kunnen zich deze avond laten informeren bij welke duurzaamheidsinitiatieven zij zich in Zaanstad kunnen aansluiten. Deze gratis avond is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe zij of hij kan bijdragen aan een betere wereld. Voor iedereen die graag samen plannen smeedt en uitvoert en voor de vaste bezoekers van Platform aan de Zaan die het afgelopen jaar hun ideeën hebben gedeeld. De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel. Met een hapje en een drankje kun je andere 'heimelijke rebellen' zoeken.

Aanvang 20.00 uur. Meer informatie over het programma en aanmelden voor deze bijeenkomst kan via www.platformaandezaan.nl.