Afbeelding
Danny en Fanny Tang achter de bestelcounter van Eethuis Peking Zaandam: al 25 jaar verstand van lekker én verantwoord koken. (Foto: Dirk Karten)

25 jaar smaakbeleving: Eethuis Peking Zaandam

ZAANDAM – Met hun verfijnde kookkunsten wisten ze 25 jaar geleden al de meest verstokte 'Hollandse pot-eters' enthousiast te maken voor de Kantonese keuken: Fanny en Danny Tang. Inmiddels is Eethuis Peking Zaandam, Spitsbergen 6, een begrip en gaat het echtpaar met nog net zoveel inzet en passie als in het begin door. Tot groot plezier van hun klantenkring die hun gerechten zelfs tot ver buiten de Zaanse stadsgrenzen meeneemt.

Voor het interview bezochten we op dinsdag Peking Zaandam. De enige weekdag dat er geen vijf koks in de brandschone keuken achter de immens grote wokken werken. De rest van de week is de zaak geopend en rijden de bezorgers in spitstijden af en aan naar Westzaan, Zaandam, Koog, Oostzaan, 't Kalf en Zaandijk. "Regelmatig gaan onze afhaalmaaltijden ook naar Purmerend, Amsterdam tot Almere aan toe. Afhalen kan natuurlijk ook", vertelt eigenaresse Fanny Tang-Yeh.

Menukaart

Wie op de website kijkt (www.pekingzaandam.nl) , komt een indrukwekkende hoeveelheid gerechten en hapjes tegen. Hoeveel zijn er? "Ik weet het niet precies want we koken ook op speciaal verzoek. Bijvoorbeeld als mensen een allergie hebben en/of veganist zijn. Om precies dat te kunnen leveren wat onze klanten willen, is het wel belangrijk dat gelijk bij de bestelling door te geven", benadrukt Fanny.

De kracht van versheid en smaak uit de Kantonese keuken

Ze kan gepassioneerd praten over de vele tongstrelende gerechten die de koks - onder leiding van chef Danny Tang - in hoog tempo bereiden. "Wist je dat er in sommige gerechten minstens twaalf groentesoorten gaan? Die zorgen voor de rijke smaak. Rijk aan vitamines. We gebruiken heel weinig smaakversterkers zoals zout. Alle smaak komt uit de verse groenteproducten. In onze sauzen zitten bijvoorbeeld geen dierlijke producten. We willen vandaag de dag gezond eten. Dat kan heel goed met verse én lekkere gerechten uit de kwalitatief hoogstaande Kantonese keuken."

Kwaliteitsstandaard

Los van de basis in smaak - verse producten - wordt er scherp gelet op presentatie. Van kleur tot geur: voordat de gerechten richting klant gaan, is er scherpe controle of het voldoet aan de kwaliteitsstandaard die het echtpaar Tang al jarenlang hanteert. En met succes. Want de klanttevredenheid is opvallend hoog getuige de reviews. Zelfs Nederlandse chef-koks spreken met eerbied over de kwaliteit in smaakbeleving van 'Peking Spitsbergen'.

Onze kracht

Hoe kijkt Fanny aan tegen de toekomst? Het is geen geheim dat er grote schaarste heerst onder koks. En had het echtpaar hun afhaal/bezorg eethuis nooit willen uitbreiden tot restaurant?

"We hopen onze eetcultuur in Nederland goed te kunnen bewaren. Maar koks die kunnen werken op onze traditionele manier zijn schaars. Er is sprake van beperkte immigratie van China naar Nederland. We hopen dat daar goede koks bij zitten. Een restaurant beginnen ligt niet in onze lijn. Wij vinden 'je moet je richten op één ding. En dat moet je 100% goed doen'. Dat is onze kracht".

Jubileummenu

En wat tipt Fanny tot besluit? "Probeer eens dim sum; gestoomde eenhaps (voor)gerechtjes." En wie toch bestelt: in het kader van het 25-jarig bestaan blijft de aanbieding jubileumrijsttafel voor twee personen voor 25 euro geldig. Bestellen kan via 075 – 6178288, https://www.pekingzaandam.nl/ of via de Peking app (voor Android).