Afbeelding
V.l.n.r. Lutger Brenninkmeijer (trajectbegeleider), Ko Landsaat, Theo Willems en Ron Sierhuis (bestuursleden stichting en vereniging Zaanse Golf Club).

Zaanse Golfclub: van moeten naar willen veranderen

WIJDEWORMER - Het eerste jaar van de Rabobank Verenigingsondersteuning is in volle gang bij de Zaanse Golfclub, gelegen aan de Zuiderweg in Wijdewormer.

Om die stap te nemen was behoorlijk wat voor nodig. "Wij móeten niet meer veranderen, we wíllen veranderen", zegt bestuurslid Ron Sierhuis. De Zaanse Golfclub zag eind 2018 de sponsorrelatie met Rabobank Zaanstreek verlopen. De Rabobank Zaanstreek adviseerde de club een pitch in te dienen om mee te doen aan de Rabobank Verenigingsondersteuning. Het begin van de omslag in denken en doen bij de club.

"Wij hadden als bestuur al één en ander in gang gezet want we wilden de club behouden ondanks financiële problemen. Daar zijn nieuwe leden voor nodig. Nu zijn we niet de enige golfclub die constateert dat de aantrekkelijkheid van de golfsport afneemt en het moeilijk is nieuwe leden te werven. Wel hadden we 'parttime op maat lidmaatschappen' bedacht. Daarmee konden we leden werven die bijvoorbeeld alleen in de avonden of in de weekenden willen spelen. Zo werd de pitch gericht op 'meer leden."

Lutger Brenninkmeijer werd als trajectbegeleider toegevoegd aan het ondersteuningstraject. Hij verlegde de focus van richten op nieuwe leden naar aandacht voor de eigen club en bestaande leden. Wat ben je voor club? Wat wil je uitstralen? En wat voor sfeer heerst er hier? Zijn je leden daar trots op? Behoud bestaande leden en maak ze de perfecte ambassadeur van je club werd het motto.

Sfeer centraal

Dat leidde tot een nieuwe focus: "Niet de harde kant, geld en aantal leden, werd ons aandachtspunt. Maar de zachte kant. De sfeer binnen de club. De bereidheid tot samenwerken, trots zijn op je club. We constateerden dat er eilandvorming heerste. Dat er afstand bestond. De gemeenschapszin moesten we nieuw leven ingeblazen."

"We weten dat we kritische leden hebben", zegt Sierhuis. "Tot enkele jaren geleden was onze club een gesloten vereniging. Al onze activiteiten om vrije, ongebonden golfers binnen te halen, hadden tot behoorlijk wat onrust onder onze leden geleid."

Actiepunten

Zo werden op vier deelterreinen actiepunten geformeerd die het boeien én binden van leden weer vlot moesten trekken. Zoals: accommodatie. De baan en de oefenfaciliteiten worden door vrijwilligers onderhouden, maar liggen er deels verpauperd bij. Gastvrijheid: met meer dan duizend green fee spelers die 60 euro betalen voor een rondje. En dus werd de vraag: zijn we wel zo gastvrij? Waarom worden zij geen lid? gesteld. De clubstructuur en -cultuur werd onder de loep genomen. Commissies functioneren als eilandjes. Marshalls zijn meer politieagent dan gastheer. En tarieven en producten bleken onoverzichtelijk en complex.

Aan de hand van deze deelterreinen werden de commissies uitgenodigd. Belangrijkste boodschap van het bestuur aan de leden was: jongens, als bestuur willen we dit niet alleen doen! Brenninkmeijer: "De boodschap kwam over. De mensen werden erop aangesproken dat hun bijdrage anders kan."

De club is er nog niet. Wel de focus. 'Awareness' bij de leden. Geld is even naar de achtergrond verdwenen. Sierhuis: "We geloven er nu in dat meer mensen hier komen golfen omdat ze horen hoe leuk het hier is. Niet omdat het hier een tientje goedkoper is."