Meer mensen kwamen uit de WW en aan het werk in de regio Zaanstreek.
Meer mensen kwamen uit de WW en aan het werk in de regio Zaanstreek. (Stockfoto)

Daling aantal WW-uitkeringen in NH stagneert

De daling in het aantal WW-uitkeringen lijkt zo langzamerhand tot een einde te komen. De regio's Noord-Holland Noord en Zuid-Kennemerland en IJmond zagen in oktober een toename van het aantal WW-uitkeringen.

In Noord-Holland Noord werden in oktober 150 meer WW-uitkeringen verstrekt dan een maand eerder (+2,0%). In Zuid-Kennemerland en IJmond waren dat 132 nieuwe uitkeringen (+2,4%). Zaanstreek/Waterland zag een afname van 32 uitkeringen (-0,7%). Landelijk bleef het aantal WW-uitkeringen vrijwel gelijk (+0,1%).

Horeca

De seizoensgevoelige sectoren horeca en agrarische sector lieten in de regio's een stijging zien ten opzichte van september. Dit is een jaarlijks terugkerend beeld, omdat veel tijdelijke contracten in deze sectoren aan het einde van het seizoen eindigen. In de horeca groeide het aantal uitkeringen het hardst met 110 (16%). Het aantal WW-uitkeringen in de vervoer en logistiek en bij uitzendbedrijven steeg eveneens meer dan gemiddeld.

Daling

Een sector waar het aantal WW-uitkeringen in de drie regio's het afgelopen jaar daalde is de klantcontactberoepen. Met ongeveer 270 WW-uitkeringen minder was er een afname van ruim 10%. Deze daling is gelijk met de landelijke ontwikkeling voor het klantcontact. De werkgelegenheid in de sector groeit door een toename van online aankopen en online diensten, een trend die naar verwachting ook het komende jaar doorzet.

Voor meer informatie over klantcontactberoepen zie de publicatie Factsheet Klantcontactberoepen via www.werk.nl.