Verkeerd Verbonden, drie keer in een uitverkochte Pasveerzaal.
Verkeerd Verbonden, drie keer in een uitverkochte Pasveerzaal. (Foto: aangeleverd)

Seksualiteit, social media en groepsdruk

ZAANDAM - Het begon een jaar geleden als idee voor een profielwerkstuk op het Zaanlands Lyceum. Lieve de Boer en Madelein Thoolen zagen op feestjes hoe leeftijdgenoten worstelden met seksualiteit. Ze vonden dat de voorlichting op school totaal niet aansloot op de realiteit van vandaag.

Uitverkochte zalen en staande ovaties

Het project 'liep een beetje uit de hand' met als resultaat een toneelstuk dat onlangs drie keer in een uitverkochte Pasveerzaal een staande ovatie kreeg. De scholieren boden het publiek een intiem inkijkje in het leven van tieners anno 2019. Met als rode draad de amoureuze ontmoeting tussen Pilar (Sascha Massar) en Leonardo (Robin Reitsma). Haar eerste keer, met drank op, onder druk. Leonardo voelde zich er achteraf slecht over maar onder druk van vrienden wilde hij 'cool' blijven.

Tussen de scenes vol gefeest en gedoe door doet een docent (Jan Stoffels, die ook in het echt voor de klas staat en de enige volwassene van de cast) een lachwekkende poging tot het geven van lessen seksuele voorlichting. De kids zijn met andere dingen bezig; met elkaar, hun telefoon, hun dates, hun blowtje, hun onzekerheid. Het publiek werd geboeid door een stuk dat professioneel in elkaar zat. Met intens acteer- en danswerk. Met creatieve vormen en moderne technieken – zoals een groot scherm waarop appjes 'live' te zien waren. En interviews na afloop op het toneel over de thema's rondom tieners en seksualiteit. Het publiek was vermaakt én aan het denken gezet.