Fort Krommeniedijk gezien vanuit de lucht.
Fort Krommeniedijk gezien vanuit de lucht. (Foto: Harm Botman)

UNESCO forten open in de winter

REGIO - Nog nooit waren er in de winterperiode zoveel forten open voor publiek. Een intensieve periode van herbestemming naar nieuwe eigentijdse functies, het onlineplatform forten.nl én de nominatie van voor UNESCO Werelderfgoed zorgden er onder andere voor dat forten steeds meer in de belangstelling staan.

Fort-exploitanten grijpen daarom de kans om ook in de wintermaanden geopend te zijn. Zo staat het unieke linie-erfgoed ook rond de kerst midden in de maatschappij en vormt het een decor voor sfeervolle winteractiviteiten. De forten bieden anno 2019 een breed scala bedrijvigheid. Van B and B's, escaperooms, restaurants tot musea zoals het fort bij Krommeniedijk.. Al die activiteiten trekken almaar meer publiek. De verhalen, de sfeer, de rust en de natuur maken, samen met het enthousiasme en de authenticiteit van de ondernemers, van de forten trekpleisters waar mensen graag tijd doorbrengen. En dankzij de verruimde openstellingen van de fortondernemers, kan het publiek nu ook in de winter op deze prachtige locaties terecht. Warme choco bij het houtvuur, winterdiners, proeverijen, kerstmarkten of winterfairs. De waterlinies leven als nooit tevoren.

Werelderfgoed

Nederland telt tien waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan De Stelling van Amsterdam is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. En een andere grote waterlinie de Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam. Naar verwachting zullen deze twee linies in 2020 één groot Werelderfgoed vormen.

Liniebreed Ondernemen

Stichting Liniebreed Ondernemen (Liniebreed) is dé forten- en waterliniestichting van Nederland en heeft als doel te zorgen voor een duurzame, maatschappelijke en economische benutting van Waterlinies en hun forten in Nederland. De stichting vormt de verbinding tussen het culturele erfgoed (de forten), overheden en de ondernemers die op en rond de forten opereren. Liniebreed staat voor netwerk, advies, initiatief en innovatie voor en door diverse actoren in de Waterlinies. Ze zet zich in voor productontwikkeling en de organisatie van bijzondere liniebrede culturele evenementen met prachtig fortenerfgoed als decor.

Op winterforten.nl is het complete aanbod van forten te vinden en de activiteiten in de winter.

Afbeelding