Wolter Kroes en Jeroen Conijn maken zich op voor de popquiz.
Wolter Kroes en Jeroen Conijn maken zich op voor de popquiz. (Foto: aangeleverd)

House for Sale nummer één in Zaanse Top 500

WORMER - De Zaanse Top 500, die werd uitgezonden van vrijdag 13 tot zondagavond 15 december 22.00 uur, kon zich geen betere opening voorstellen. Burgemeester Peter Tange van Wormerland verleende de officiële openingshandeling in café 't Wapen van Wormer met het doorknippen van het lint en door een harde klap op de rode knop waarna nummer 500 inzette: Rory Gallagher met A Million Miles Away. Toevallig het favoriete nummer van de burgemeester.

De grote vraag bleef lang 'wie staat er nummer één in de eerste editie van de Zaanse Top 500?' De stemmers hadden gekozen voor het nummer House for Sale van de band Lucifer waar onder meer zangeres Margriet Eshuijs en drummer Hennie Huisman in zaten. Medeorganisator Paul van den Bergh: "Er zijn veel stemmen gegaan naar Zaanse bands maar ook andere artiesten. Zo ontbreekt Wham niet in de Top 10. Maar ze dolven het onderspit tegen het Zaanse geweld van onder meer Roberto Jacketti & The Scooters en George Baker."

Wolter Kroes en Jeroen Conijn ontbraken niet in de Top 10 en stonden bovendien oog in oog tijdens de popquiz. Een 'gevecht' waarbij hun kinderen, die bij elkaar in dezelfde klas zitten, al weken van tevoren mee bezig waren om hun ouders aan te vuren.

Jaar voorbereiding

De werkgroep Zaanse Top 500, bestaande uit Zaanradio dj's Jerry Jahn, Jamie Bank, Eric Weer, Pascha van Hattem en aangevuld met Paul van den Bergh zijn een jaar bezig geweest met voorbereiding, artiesten benaderen, bekendheid genereren, techniek regelen en de lijst met videoclips samenstellen. "Gelukkig kregen we hulp van onder meer Hans Fiere van RTV Zaanstreek. En stelden Percy Vinke en Jenniffer Hendrix hun café in Wormer ter beschikking. Verschillende sponsoren stelden bovendien hun producten, zoals bedrukte polo's van textieldrukkerij Carebo, gratis ter beschikking."

Verschillende Zaanse artiesten hebben hun medewerking al toegezegd voor de volgende editie. "We gaan eerst even uitblazen en komen in januari bij elkaar voor de evaluatie", zegt Paul. "We willen de lat hoger leggen. En streven naar perfectie en minimaal 5000 stemmers. Het zaadje is nu gepland. De basis ligt er. Het is nu doorpakken!"

Top 10

De Top 10 van de Zaanse Top 500, editie 2019, bestaat uit de volgende nummers:
1. Lucifer, House For Sale
2. George Baker Selection, Little Green Bag
3. André Hazes Jr., Leef
4. Roberto Jacketti & The Scooters, I Save The Day
5. Wolter Kroes, Viva Hollandia
6. Queen, I Want To Break Free
7. Wham, Last Christmas
8. Jeroen Conijn, Westzaan
9. Dr. Alban, It's My Life
10. Daddy Yankee, Dura