Vuurwerk is mooi om naar te kijken, maar geef jezelf de kans om dat ook te blijven doen en draag een vuurwerkbril.
Vuurwerk is mooi om naar te kijken, maar geef jezelf de kans om dat ook te blijven doen en draag een vuurwerkbril. (Stockfoto)

Merendeel jongeren voor vuurwerkbril

REGIO - Nadat vorig jaar verkopers van vuurwerk al verplicht werden om een vuurwerkbril mee te geven, blijkt nu dat meer dan twee derde (68%) van de jongeren in Noord-Holland, tussen de tien en achttien jaar, vindt dat de vuurwerkbril verplicht moet worden. Dit en meer komt naar voren in het vuurwerkonderzoek dat in opdracht van Pearle Opticiens is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Voor het zesde jaar op rij stelt Pearle Opticiens 70.000 vuurwerkbrillen beschikbaar voor volwassenen en kinderen via hun ruim 335 winkels en verstrekken ze vuurwerkbrillen aan ziekenhuizen, maatschappelijke organisaties en oogspecialisten. De vuurwerkbril is voor iedereen gratis op te halen tot 31 december bij zolang de voorraad strekt. Verdeeldheid onder jeugd in Noord-Holland Hoewel vuurwerk door de jeugd in Noord-Holland als 'mooi' wordt bestempeld (60%), geeft meer dan een derde (38%) aan het 'gevaarlijk' te vinden.

Meer dan een kwart van de jongeren (27%) probeert alles wat met vuurwerk te maken heeft te vermijden. Daartegenover staat een groep die wel eens illegaal vuurwerk afsteekt (17%) en vuurwerk opraapt wat niet is afgegaan (22%). Eén centrale plek om vuurwerk af te steken wordt door meer dan de helft (55%) van de ondervraagden uit Noord-Holland niet gewaardeerd. Liever steken ze het vuurwerk op straat af met hun familie. Meer dan driekwart (77%) van de Noord-Hollanders vindt het wel goed dat er vuurwerkvrije zones zijn. Er is overigens een kleine groep (11%) die zich niet aan de vuurwerkvrije zones wil houden. Daar staat tegenover dat één op de drie jongeren (33%) in Noord-Holland voor een landelijk vuurwerkverbod is.

Tien procent blind

Inmiddels zet al bijna de helft (48%) van de jongeren uit Noord-Holland een vuurwerkbril op wanneer zij zelf vuurwerk afsteken. Opvallend, wanneer een ander vuurwerk afsteekt, zet slechts een kwart (25%) de vuurwerkbril op. Cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) tonen aan dat meer dan de helft van het oogletsel veroorzaakt wordt door vuurwerk van een ander. Jaarlijks lopen er in Nederland meer dan 150 personen oogletsel op, waarvan 10% permanent blind wordt. Maar liefst één op de vier (24%) jongeren in Nederland in de leeftijd van tien tot achttien jaar is of kent iemand die een ongeluk heeft gehad door vuurwerk van een ander. Bijna één derde (31%) geeft aan dat een vuurwerkbril iets is voor kleine kinderen.