Afbeelding
We houden van dieren én kerstbomen! (Foto: aangeleverd)

Echte kerstboom populairst

REGIO – Maar liefst 45% van de Noord-Hollanders haalt dit jaar een echte kerstboom in huis. Daarmee wint de naaldboom het van de kunstkerstboom die bij 40% van de Noord-Hollanders in de woonkamer staat. Dat blijkt uit onderzoek van bouwmarktketen Hornbach. En of hij nu echt of nep is, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna 90% van de Nederlanders een kerstboom plaatst. Slechts 11,7% van onze landgenoten viert kerst zonder boom.

"Een verrassende uitkomst", licht Maarten Post toe, Marketing Manager van Hornbach Bouwmarkt Nederland. "Want uit ons onderzoek blijkt dat de kunstkerstboom dit jaar flink terrein wint. De meeste Nederlanders (45%) plaatsen een kunstboom. 39% gaat voor een echte kerstboom. Geklust wordt er ook: bijna 5% van de Nederlanders bouwt zijn boom helemaal zelf. Van houten latjes bijvoorbeeld."

Het onderzoek laat bovendien zien dat de kerstboom bij ruim 60% van de Nederlanders tot 6 januari, met Driekoningen, blijft staan.

Traditie

Hoewel de kunstkerstboom dus aan terrein wint, blijft de traditionele naaldboom in Noord-Holland favoriet. "Een echte boom geeft veel mensen toch het échte kerstgevoel", vervolgt Maarten Post. "Het ritselt en ruikt lekker." Vorig jaar was de echte kerstboom nog favoriet onder de meeste Nederlanders. Uit verkoopcijfers van Hornbach blijkt dat de authentieke naaldboom in 2018, zowel on- als offline, meer werd verkocht.

De online verkoopcijfers van de bouwmarkt laten zien dat de verkoop van kunstkerstbomen bij de bouwmarkt met dubbele cijfers gegroeid is vergeleken met vorig jaar.

Het onderzoek laat tevens zien dat Nederlanders online gemiddeld 35 euro uitgeven aan kerstversiering. Bijna 20% van de Nederlanders geeft 10 euro of minder uit aan kerstversiering.