Afbeelding
De bijzondere ooievaar voor Vigo's geboorte die uit 1250 lepels bestaat. (Foto: aangeleverd)

Een ooievaar of toch lepel-aar?

WORMERVEER - Hoe mooi is het om ter wereld te komen als zoon van Barry Ypma en Lisa de Waard? Vigo is zijn naam en vanaf 14 december is hij het broertje van Luuk. Zijn geboorte is in de buurt niet onopgemerkt gebleven laat journalist Kees Klinkenberg weten. Zijn meer dan creatieve oma Tanja heeft er een flinke klus aan gehad om de ooievaar te maken.

Waar menigeen het beperkt tot de vlag uitsteken is Tanja, in het dagelijks leven beheerder van kinderboerderij 't Weidje in Wormer, ruim zes weken voor de geboorte begonnen met een monnikenwerk.

"Als ik iets in mijn hoofd heb moet het er ook uitkomen zoals mij voor ogen staat'. En dat betekende dat Tanja begon aan een klus die uiteindelijk 1250 plastic lepels zou gaan bevatten.

Kwestie van geduld

Een pvc buis vormde de spil van het bouwwerk. Een geraamte van kippengaas werd om die buis gevlochten. Vervolgens was het een kwestie van geduldig de lepels één voor één in het gaas te vlechten.

Naarmate dat werk vorderde, merkte Tanja dat haar constructie verstevigd moest worden. De pvc buis werd aangepakt en bleek uiteindelijk sterk genoeg om de vracht te dragen.

Het eindresultaat is werkelijk verbluffend mooi.

Traditie

In de familie blijkt het maken van een ooievaar een traditie te zijn. "Bij de geboorte van Luuk heb ik er een gemaakt op een slee. In de familie zijn er allerlei varianten gemaakt. Die traditie moeten we hooghouden."

Zwarte lepels

Om alle materialen te verzamelen was Tanja regelmatig te vinden in de kringloopwinkels. De zwarte lepels waren echter nergens te vinden. Een zoektocht op het internet loste dat probleem op. In de Insulindelaan in Wormerveer is de ooievaar van lepels en op moonboots een opvallende verschijning. Iedereen in de buurt weet dat Vigo geboren is!