Volendam wordt Age Friendly Cultural.
Volendam wordt Age Friendly Cultural. (Foto: Aangeleverd )

'Verhoging culturele participatie ouderen in Edam-Volendam'

EDAM-VOLENDAM - Edam-Volendam is een van de zeven nieuwe steden die zal deelnemen aan het programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Met dit programma moedigt het Fonds sinds 2016 steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. De vergrijzing is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Met het project 'Oude Meesters' wil gemeente Edam-Volendam op een vernieuwende en uitdagende manier senioren betrekken bij en mee laten doen aan kunst en cultuur. "Het verhogen van culturele participatie onder ouderen betekent meer vitaliteit, welzijn en gezondheid. Actief zijn met kunst brengt ook structuur en zorgt ervoor dat je minder naar de dokter gaat. Het bevrijdt je en stelt je open voor nieuwe ervaringen", aldus wethouder Vincent Tuijp.

Het Fonds werkt, gedurende twee jaar, in dit programma samen met gemeenten, culturele instellingen en hun partners aan het verduurzamen van cultuurparticipatie door ouderen. Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn en bouwen aan een stevig lokaal netwerk staan hierbij centraal. Deze editie doen naast Edam-Volendam, Roermond, Dronten, Lelystad, Houten, Oldenzaal en Arnhem mee.

BNG Bank Lang Leve Kunstprijs

Tevens strijden de zeven steden met elkaar om de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs. Het BNG Cultuurfonds hecht belang aan verduurzaming en ontwikkeling van het cultuuraanbod voor ouderen en met name aan de samenwerking tussen de verschillende domeinen. Ze stelt daarom een prijs ter waarde van 20.000 euro, ter beschikking. Een jury, onder leiding van Hedy d'Ancona, beoordeelt welke de stad zich uiteindelijk als beste Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. De prijs wordt in het najaar 2020 uitgereikt.

De heer Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie: "Het Fonds wil zoveel mogelijk mensen de kans bieden hun creativiteit te ontwikkelen. Voor ouderen is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat zij meer mogelijkheden krijgen om zelf cultuur te maken. Het houdt hen vitaal en vergroot hun welzijn. Wij zijn verheugd dat Edam-Volendam een van de deelnemende steden is en zo het kunst en cultuuraanbod voor ouderen op peil houdt."