Luc Kroon.
Luc Kroon. (Foto: Aangeleverd )

Luc Kroon door sponsors Volendam uitgezet

VOLENDAM - De Volendamse zwemmer Luc Kroon, die sinds kort behoort tot een select groepje toptalenten van de zwembond onder de naam TEAM2024, gaat in ieder geval tot en met Tokyo 2020 in een eigen appartement wonen in Amsterdam. Dit is dichtbij het zwembad en dichtbij zijn school. De Stichting Ringen om Volendam maakt dit mogelijk, zodat Kroon veel meer nachtrust heeft, minder reistijd en veel meer rust gedurende de dag tussen trainingen en school in. Zo kan hij zich optimaal voorbereiden op kwalificatie voor de grote wedstrijden waaronder misschien wel de Olympische Spelen.

Luc Kroon (17): "Ik ben hier super blij mee. Tot voor kort ging ik om half 6 van bed om op tijd op de ochtendtraining te zijn. De verbinding met het OV vanuit Volendam naar het Sloterparkbad is niet ideaal en dat kost me al jaren veel reistijd. Tuurlijk was dit soms zwaar, maar ik vond het nooit vervelend. Sinds een aantal maanden werd ik al vaker naar de training gebracht door vrijwilligers uit Volendam, mede mogelijk gemaakt door Ringen om Volendam. Ook kon ik af en toe meerijden met turnster Sanna Veerman, die om de hoek traint. Toen merkte ik dat een uur of anderhalf uur langer slapen elke dag echt flink scheelt. Nu wordt het helemaal top met dit appartement."

Ringen om Volendam

Stichting Ringen om Volendam is in het najaar van 2018 opgericht en heeft als doel om topsporters uit de Gemeente Edam/Volendam te ondersteunen die perspectief hebben op deelname aan de Olympische Spelen. Initiatiefnemer Dirk Tuip: "In de geschiedenis van de Spelen is dat nog maar één keer gebeurd met de deelname van turnster Carla Braan aan de Spelen van 1976 in Montreal. Door Luc te ondersteunen hopen we tegelijk dat hij in onze gemeente nog meer als rolmodellen wordt gezien, waardoor hij de jeugd kan inspireren."

Aanvragen en topsportadviseurs

Topsporters die geboren zijn in de gemeente Edam/Volendam en de potentie hebben om top-10 van de wereld te worden, kunnen een aanvraag bij Stichting Ringen om Volendam indienen. Deze wordt vervolgens door een commissie van topsportadviseurs beoordeeld. Tuip: "Deze commissie bestaat uit mensen die de sport in onze gemeente een warm hart toedragen en veel ervaring in de internationale topsport hebben opgedaan. Dit zijn op dit moment sportjournalist Jaap de Groot, schaatscoach Johan de Wit en tenniscoach Eddy Bank.

Olympisch randje

Jaap de Groot: "Binnen zijn leeftijdscategorieën is Luc al jaren een topper. Hij geldt inmiddels als voorbeeld voor vele jonge sporters. We zijn daarom blij hem te kunnen ondersteunen. Nu hopen dat deze stap over ruim een jaar een Olympisch randje krijgt."