Piet Arts vertelt kinderen over de oorlog.
Piet Arts vertelt kinderen over de oorlog. (Foto: Aangeleverd)

81-jarige Purmerender P. Arts vertelt over oorlogsverleden

PURMEREND - De 81-jarige Purmerender Piet Arts is gastspreker bij het landelijk steunpunt gastsprekers WO 2. Zo nu en dan geeft Arts les op scholen en vertelt hij over de oorlog. Onlangs deed hij dit in Alkmaar en komend jaar volgen er waarschijnlijk ook weer lessen in Purmerend. "Meestal in de periode april-mei als de jaarlijkse dodenherdenking er weer aankomt." Piet Arts maakt samen met een aantal andere gastsprekers deel uit van een groep die nog echt kan navertellen over de vreselijke oorlogsperiode. "Ik vind het heel erg belangrijk dat jonge scholieren leren over de vreselijke oorlog. Dit mag nooit meer gebeuren."

Door Shelley Zuizewind

'Mijn moeder heeft 22 adressen gehad en is uiteindelijk toch vermoord'

"Sommige kinderen luisteren erg geboeid, anderen zitten er wat ongeïnteresseerd bij. Dat is meestal in het begin…Als ik vertel dat mijn moeder 22 keer op de vlucht moest en dus op wel 22 verschillende adressen heeft gewoond en uiteindelijk toch in Auschwitz terecht is gekomen en na enige tijd vermoord…dan maakt dit wel indruk. Ook zijn ze wel even stil als ik vertel over de hongerwinter en dat ik van ellende maar zand ging eten uit de zandbak. Ja, echt waar!", aldus Arts.

Joods

Als jongen van Joodse afkomst moest Arts toen hij nog maar zeven jaar oud was onderduiken in Amsterdam. Hierover vertelt hij: "Als je daar op terugkijkt lijkt dat extreem angstig. Dat heeft ook wel zo moeten zijn voor mijn stiefopa en oma waar ik bij onderdook, maar ik was nog jong en zag het als een spannend spel. Ten tijde van de razzia's moesten we razendsnel in de kelder om ons te verstoppen. De ernst ervan kon ik als jong kind niet zien. Die extreme angst waar je over hoort bij mensen die toen volwassen waren heb ik ook gelukkig dan nooit gevoeld…pas later toen ik volwassen was en over alles ging teruglezen en dingen onderzoeken kreeg ik een klap in mijn gezicht."

Vragen

Tijdens de lessen van Arts is er ook veel ruimte voor vragen. "Ik vind het belangrijk dat we met elkaar kunnen praten over de gebeurtenissen zodat de kinderen aan het denken gezet worden. Dat kan ook heel goed door een vraag van een klasgenootje. Dan kunnen ze vervolgens ook weer met elkaar praten over wat ze ervan vinden."

Hongerwinter

Mijn vrouw gaat ook altijd mee tijdens de lessen en deelt soms ook een stukje van haar verhaal. Dit maakt het weer interessant omdat bijvoorbeeld de hongerwinter niet in alle delen van het land even erg werd ervaren. "De hongerwinter heb ik veel erger ervaren dan mijn vrouw. Zij was een klein meisje en kreeg in de haven van Rotterdam regelmatig wat toegestopt van soldaten."

Bijzonder

Of het nu over de hongerwinter, de razzia's, of het onderduiken gaat, Piet Arts kan er bijzonder over vertellen. Ben je leerling of leraar op een basisschool in Purmerend en zou je Piet Arts als gastspreker willen uitnodigen? Dit kan via steunpunt@kampwesterbork.nl of www.steunpuntgastsprekers.nl.