Nieuwe leervorm 'Dijklander'

PURMEREND - In het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend is een leerafdeling geopend, gerund door door leerling-verpleegkundigen zowel op mbo- als op hbo-niveau.

Zij plannen de verpleegkundige zorg en voeren deze ook zelfstandig uit. Uiteraard onder supervisie van een ervaren verpleegkundige en tevens coach.

Inwerkperiode

De stagiaires krijgen eerst een intensieve inwerkperiode door ervaren verpleegkundigen. Daarna werken de stagiaires in teamverband samen en worden zij gecoacht door gediplomeerd verpleegkundigen.

Afhankelijk van hun studiejaar zullen zij bepaalde zorg voor patiƫnten gedeeltelijk of geheel zelfstandig kunnen uitvoeren. Op deze manier leren de stagiaires zelf verantwoordelijkheid te nemen. De gediplomeerd verpleegkundige blijft de eindverantwoordelijke.

Projectleider is Lisette Berkhof en praktijkopleider Janneke de Winter. "Met deze leerafdeling bieden wij studenten een ambitieuze stageplek. Op gebruikelijke stageplaatsen ligt de nadruk op de individuele leerlingen met zijn/haar eigen leerdoelen. Op een leerafdeling worden leerlingen uitgedaagd meer samen te werken in teamverband om de leerdoelen te bereiken."