Afbeelding
(Foto: Jolanda Hoogendoorn)

Gratis compost scheppen bij HVC Purmerend

REGIO - Om iedereen te bedanken voor het scheiden van gft en etensresten bieden HVC en de gemeenten gratis compost aan op zaterdag 30 maart. Voor deze regio geldt dat de inwoners van Purmerend en Edam-Volendam die dag tussen 08.00 en 15.00 uur gratis compost mogen scheppen bij de compostering aan de Netwerk 60-62 in Purmerend.

De zon schijnt, je zit lekker buiten een kop koffie te drinken en je geniet van de eerste bloemen die alweer beginnen te bloeien. Verwen je tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost! Deze supergrondstof maakt HVC van jouw ingeleverde gft & etensresten. Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost.

Jouw gft & etensresten vormen de basis voor compost en groen gas. Je kan een aantal zakken of een aanhanger meenemen om het compost in te vervoeren.

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen.

Gft heeft waarde!

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak. Maar er beland ook nog een groot deel in de restafvalbak, en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft & etensresten kan er ook van jouw grof tuinafval compost worden gemaakt.

Het is verplicht om een aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als je dit niet doet. Meer informatie over gft & etensresten en het scheiden van afval vind je op www.hvcgroep.nl/gft. Meer informatie: www.compostdag.nl