Zo komt het project eruit te zien.
Zo komt het project eruit te zien. (Foto: Artist impression aangeleverd)

Groei Kwadijk zet zich verder door

KWADIJK - Het lintdorp Kwadijk kent een ongekende groei. De herbouw van het twee jaar geleden afgebrande hotel De Purmer Eend nadert zijn voltooiing, maar ook aan het Zeevangsdijkje en in het dorp zelf wordt op diverse locaties flink gebouwd.

Bewoners bezorgd vanwege toenemende verkeers- en parkeerdruk

Afgelopen week zijn voor belangstellenden de plannen bekendgemaakt voor woningbouw aan de Stationsweg in Kwadijk. Het plan is op het braakliggende terrein naast het oude, karakteristiek witte stationsgebouw 19 appartementen en 8 huizen te bouwen. Ook is het de bedoeling het aangrenzende bedrijfspand, waar voorheen zonweringsbedrijf Buurs was gevestigd, om te bouwen naar twee woningen.

Zo'n tien jaar geleden waren er al plannen voor de bouw van 36 appartementen, wat door de crisis moest dat worden uitgesteld.

Oppervlakten

Op de bijeenkomst werd bekendgemaakt dat de appartementen met een oppervlakte van 50 m2 ongeveer twee ton gaan kosten, terwijl de woonhuizen met een oppervlakte van 135 m2 tussen de € 300.000,- en € 350.000,- moeten opbrengen.

Alhoewel de meesten met goedkeuring de plannen bekeken, maken bewoners en ondernemers van de Stationsweg zich wel degelijk zorgen over de toenemende verkeers- en parkeerdrukte omdat het een doodlopende straat is.

"Alles wat erin rijdt, moet er in principe ook weer uit en het inwonertal van onze straat en daarmee het aantal voertuigen wordt met dit project op zijn minst verdubbeld. Het meest zijn we echter bezorgd over het feit dat de straat, waar anderhalf jaar aan is gewerkt en die er nu eindelijk prachtig bij ligt, straks door het bouwverkeer weer stuk wordt gereden", aldus een bewoner die bang is voor lange tijd in de rommel te zitten.

Advies om te wachten

De gemeente Edam-Volendam is door de omwonenden nog gewaarschuwd. "We hebben ze ook geadviseerd even te wachten met het aanleggen, omdat er al langer over de bouwplannen wordt gefluisterd. Er wordt namelijk niet alleen gebouwd, maar er zullen ook een riool, weg en parkeerruimten moeten worden aangelegd."

De raad van Edam-Volendam zal binnenkort gevraagd worden het ontwerpbestemmingsplan vast te stellen.

Het braakliggende terrein ligt naast het karakteristiek witte stationsgebouw.