Daniëlle Woudstra tijdens haar presentatie.
Daniëlle Woudstra tijdens haar presentatie. (Foto: Binnendijks/Geert Heikens)

Purmerend en Beemster trappen samen af voor evenementen

PURMEREND - De jaarlijkse aftrap van het evenementenseizoen in het Purmerender stadhuis was anders dan voorgaande jaren. Dat had alles te maken met de ophanden zijnde fusie tussen Purmerend en Beemster. De vertegenwoordigers, ondernemers, instanties, verenigingen en andere belanghebbenden, waren dit keer uitgenodigd door beide burgemeesters, Don Bijl en Joyce van Beek. Dat laatstgenoemde bestuurlijk werd waargenomen door wethouder Dick Butter deed daar niets aan af.

Het doel was om een kijkje te geven in elkaars keuken en om mogelijke samenwerkingen en netwerken op touw te zetten. In zijn openingswoord ging Don Bijl in op het fusieproces. Ook merkte hij op dat het herindelingsbesluit na de zomer wordt verwacht, maar dat het geenszins de bedoeling is om de Beemster vol te bouwen.

Vervolgens blikten Melissa van Egmond en Arwin Versteijne terug op de eerste editie van Winters Purmerend, dat ondanks het regenachtige weer zeer succesvol is geweest. Beiden wisten de aanwezigen te vertellen dat er sowieso een vervolg komt; van 6 december tot en met 5 januari 2020.

Tongen in Purmerend

Daarna nam Bart Kuipers het woord. Het bestuurslid van Vrienden voor Purmerend. Hij liet weten dat het evenement Tongen in Purmerend nu voor 1.000 kwetsbare mensen wordt georganiseerd en dat ook vanuit Beemster bewoners kunnen aanschuiven.

Poortersfeesten

Evenementencoördinator Sanne Konijn blikte vooruit naar het weekend van 1 en 2 juni. Op de eerste dag komen 300 jongleurs naar De Beuk en naar de Koemarkt om hun kunsten te vertonen. En zondag 2 juni wordt onder het motto 'Purmerends Goud' de Poortersfeesten gehouden. Met muziek, dans, straattheater, attracties, lekkere happen en drankjes. Konijn wist ook te melden dat Circus Sijm in december Purmerend als een van de vaste locaties kiest.

Bert van Gulik en Daniël Pardoen lieten zich alsnog lovend uit over Purmerend Werkt, de aanvankelijk als stagemarkt voor MBO'ers geplande manifestatie, die uitgroeide tot een mega-evenement waar tussen de 5- en 9.000 bezoekers op af kwamen.

Reuring

Tjeerd Glastra is voorzitter van Reuring. Eind juni het weer zover, de 18e editie van het regio-overstijgende festival. Vorig jaar kwamen 45.000 bezoekers naar de verschillende optredens in de binnenstad en in het Leeghwaterpark. Glastra ging nader in op de groeiende populariteit van Reuring waar Davina Michelle als eerste topper voor is gecontracteerd. De komende weken volgen meer namen.

Daarna waren het achtereenvolgens Agnes Bak van de Waterlandse Uitdaging en Mardiek Voorneveld van Bureau Toerisme Laag Holland die het woord namen. Bak ging in op het doel en de werkwijze van de Waterlandse Uitdaging, het sinds 2016 bestaande bedrijvennetwerk waar steeds meer vragers en aanbieders zich bij aansluiten. Voorneveld meldde dat er voortaan vier keer per jaar een evenementenkrant wordt uitgegeven.

En dan was er Daniëlle Woudstra, die kwam vertellen over 20 jaar werelderfgoed droogmakerij Beemster. De voorzitter van de stichting Promotie Beemster verzorgde een presentatie die klonk als een klok en blikte vooral vooruit naar de evenementen in het kader van dat feest. Met onder meer het Beemster Lightfestival, kunstroute, Muziek aan de Middenweg, helicoptervluchten en de Beemster 8 Loop.