De 19-jarige Purmerendse probeert zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor de Linda de Mol Foundation.
De 19-jarige Purmerendse probeert zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor de Linda de Mol Foundation. (Foto: Rob van der Vliert)

Alysha (19) in finale van Miss Beauty NH

PURMEREND - Alysha Timman is 19 jaar en weet exact wat ze wil en -nog sterker- wat ze niet wil. Haar levensroute is weliswaar nog met potlood omkaderd, en kan in detail van een definitieve kleur worden voorzien. Maar dat op de Purmerendse het gezegde 'wat ze in haar hoofd heeft, heeft ze niet in haar kont' van toepassing is staat wel vast.

Alysha is op zondagmiddag 12 mei een van de 17 finalistes aan de verkiezing Miss Beauty of Noord-Holland 2019. De eindstrijd vindt plaats in theater de Purmaryn in Purmerend. De reden dat ze meedoet is niet omdat ze van zichzelf vindt dat ze zo mooi is. "Ik wil eerst proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Linda Foundation, het goede doel dat aan de verkiezing gekoppeld is", klinkt het vastberaden uit haar mond.

"Ik wil proberen zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor de Linda Foundation"

Alysha Rosalie Dasy Timman, zoals op haar geboortekaartje stond, wil goed doen. "Klaar staan voor een ander loopt eigenlijk als een rode draad door mijn prille leventje. Daar loop ik ook weleens tegenaan, want vriendinnen denken dat ik zo zelfverzekerd ben en overal een oplossing voor weet aan te dragen. Niets is minder waar, ik ben zo onzeker als het maar zijn kan. Ik moet ook goed op mijn gezondheid letten en vanwege het syndroom van Alport tijdig rust nemen. Met andere woorden: de buitenkant van mij geeft niet het juiste beeld. Aan de andere kant is het wel zo dat ik niet wil toegeven aan mijn eigen vervelende zaakjes en zeker niet bij de pakken neer wil zitten.

Helemaal om

Op de voorlaatste zaterdag van maart stond Alysha, door haar familie, vrienden en bekenden steevast Lies genoemd, in het NH-hotel op Schiphol in de halve finale van Miss Beauty of Noord-Holland.

"Via een of andere site viel mijn oog op deze wedstrijd en dacht ik dat alleen maar meiden met het ideale confectiemaatje en het liefst 1.75 meter of meer mee konden doen. Toen ik verder las dat dát niet de uitgangspunten waren, besloot ik om het te proberen. Toen ik las dat de Linda de Mol Foundation aan de verkiezing gekoppeld was, was ik helemaal om", vertelt ze.

Alleen maar mooie meiden

Zo kon het gebeuren dat ze op 12 mei in haar eigen Purmerend in de finale staat. "Ik had er helemaal geen rekening mee gehouden, stond naast alleen maar mooie meiden. Ik vond het in eerste instantie nog heel vervelend dat een vriendin van mij, die ook meedeed, niet door mocht. En toen ineens hoorde ik mijn nummer en naam. Dat de finale in de Purmaryn wordt gehouden, maakt me minder nerveus. Ik ken het theater en waarschijnlijk ook veel mensen die in de zaal zullen zitten."

Afstuderen

Alysha hoopt inwendig dat ze bij de eerste drie eindigt. "Dat zou ik al geweldig vinden", aldus de Purmerendse die sinds kort een baan heeft als hostess en assistent coördinator events bij GP Elite in De Rijp.

"Ik heb daar stage gelopen en ze wilden me gelukkig houden." Momenteel zit ze druk in haar afstudeerperiode (Marketing & Communicatie) aan het Horizon College in haar woonplaats.

Doe wat je graag wilt

Anderen inspireren en op deze wijze aansporen om toch vooral te doen wat je graag zou willen, maar wellicht nooit durft te doen. Dat ziet Alysha Timman als een soort opdracht.

Ze wil al helemaal niet nadenken over een mogelijke eerste plaats. Een plek die haar vervolgens richting Miss Nederland, Miss Earth en Miss Global stuwt. "Nee joh, daar denk ik helemaal niet over na. Ik wil in eerste instantie veel geld bijeen proberen te brengen voor de foundation", verduidelijkt ze.

Sms'en of doneren

Hoe kunnen mensen hieraan meewerken? Door een sms naar 3010 te sturen met de tekst Poll Noordholland Alysha. De kosten hiervan bedragen € 1,10 en dit bedrag wordt een-op-een overgemaakt naar de Linda Foundation.

De tweede mogelijkheid is om een donatie te doen via https://www.actievoorlindafoundation.nl/actie/alysha-r-d-timman/donateurs