Barend Cruijff
Barend Cruijff (Foto: Els Broers)

Cruijff: 'Eigen weg in nieuw samenwerkingsverband'

PURMEREND - De speelgoedwinkel in het Purmerendse Eggert Winkelcentrum van Barend Cruijff (voorheen franchisenemer van Intertoys), gaat samen met acht andere speelgoedzaken zijn eigen weg in een nieuw franchiseconcept. "Het wordt een nieuwe organisatie van speelgoedwinkels met toegevoegde waarde," aldus de Purmerendse ondernemer. Momenteel wordt volgens Cruijff volop nagedacht over het concept en de naam. De speelgoedwinkel was begin oktober vorig jaar verhuisd naar het Eggert Winkelcentrum in Purmerend. In februari jl. ging de franchiseorganisatie Intertoys failliet. Maar Cruyff Speelgoed gaat door. Inmiddels zijn alle uiterlijke kenmerken van Intertoys uit de winkel weggehaald.

Cruyff Speelgoed samen met acht andere speelgoedwinkels verder in nieuw franchiseconcept

De franchiseorganisatie Intertoys ging in februari jl. failliet. Van de honderd franchisenemers gingen volgens Barend Cruijff zo'n 75 naar de nieuwe Intertoys van een Portugese investeerder. Een aantal winkels ging verder bij Top1 Toys. Barend Cruijff: "Wij hebben besloten onze eigen weg te gaan en hebben met zeven andere ondernemers, met in totaal negen winkels, een samenwerkingsverband gezocht en gevonden, onder begeleiding van de organisatie Euretco uit Hoevelaken, die meerdere franchiseorganisaties faciliteert.

Terugblik

Cruijff blikt terug: "Na het faillissement van Intertoys was het voor ons een hectische periode. We merkten vorig jaar al dat Intertoys slechter de producten aanleverde, dus moesten we al andere leveranciers inschakelen. We hebben nu al weer dertig leveranciers en verwachten in de nieuwe setting straks nog meer mogelijkheden te hebben." De klanten reageerden volgens Cruijff vaak geschokt na het faillissement van Intertoys. "In het eerste weekend hebben we de klanten met giftcards van Intertoys de gelegenheid gegeven hun kaart bij ons te verzilveren. De rijen stonden tot achter in de winkel. Winkels elders in den landen moesten soms sluiten door de klachten van de klanten hierover. Wij hebben dat niet gehad, wel veel begrip. Toen onze klanten hoorden dat wij open blijven, kregen we alleen heel fijne en positieve reacties."

Behoud van identiteit

"We hebben nu de samenwerking gezocht met andere enthousiaste winkeliers voor versterking van een nieuw stevig franchiseconcept , maar wel met behoud van onze eigen identiteit."

Goede formule

Marketingmanager Miriam de Bruin van Euretco is de voortrekker van het nieuwe project, waarin negen speelgoedwinkels (van zeven ondernemers) deelnemen. Het gaat om Amersfoort, Amstelveen, Gemert, Budel, Bussum, Deurne, Veldhoven, Eindhoven en Purmerend. Euretco zorgt voor maximale vindbaarheid en bundeling van inkoopkracht. Euretco is de grootste retail- serviceorganisatie in Nederland.

Groen licht

"We hebben een paar dagen geleden groen licht gekregen en zijn gestart om te bouwen aan een vernieuwend en onderscheidend concept in de speelgoedbranche. In de loop van dit jaar zullen we de eerste pilotwinkel uitrollen volgens het nieuwe concept van de nieuwe organisatie, dat we samen met de betrokken ondernemers gaan opbouwen.

We zijn ook druk bezig met de naam," aldus De Bruin.

'Club van enthousiaste ondernemers'

Nieuw speelgoedconcept

Euretco faciliteert ook franchiseorganisaties, zoals Hubo, Multimate, Libris boekhandels, etc. "We hebben voor dit nieuwe speelgoedconcept een leuke club van enthousiaste ondernemers die samen iets nieuws willen neerzetten en die met heel veel enthousiasme aan de slag gaan.

Met de goede formule geloven we hier heilig in.

En… het hoeft niet altijd makkelijk zijn om toch veel succes te halen."