Afbeelding
(Foto: Aangeleverd )

Open atelier Katwoude

KATWOUDE - Het afgelopen jaar heeft Philene van der Vegte haar eigen dorp Katwoude geschilderd als afstudeerproject van de Wackers Academie in Amsterdam. Allerlei buren hebben voor haar model gestaan in stal of schuur. "Ieder portret was weer een nieuwe uitdaging. Hoe ga je iemand neerzetten, hoe is het licht? Houdt hij het vol, is het niet te koud? Het zijn geen professionele modellen!" Zondag 2 juni laat van der Vegte het werk zien wat ze afgelopen tijd gemaakt heeft. Het atelier is geopend op zondag 2 juni van 14. 00u tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Adres: Hoogedijk 40, 1145 PP Katwoude

"Het is altijd spannend of het lukt met poseren, ik lag er ook wel eens wakker van. Zeker voordat ik begon aan een portret.

Ik heb veel groot gewerkt, eigenlijk altijd levensgroot. Voor de paarden is dat soms wel 3 meter breed. Bij zo'n formaat moet je er heel goed over nadenken hoe je dat grote vlak interessant houdt. Wat laat je zien en wat laat je weg? En waar leg je de focus? Ik wilde graag een tijdloze schoonheid laten zien, zonder in nostalgie te vervallen. Op het platteland zijn koeien productiemiddelen, er is weinig plaats voor sentiment. Ook een paard wordt vaak afgevoerd zodra het kreupel wordt of minder presteert", aldus van der Vegte.

"Ik schilder snel en probeer de frisheid te bewaren in mijn schilderijen. Ik wil die ene perfecte kwaststreek, die precies laat zien wat ik wil zeggen. Soms grof en snel, soms juist heel zacht. Je probeert het karakter van een mens of een landschap te pakken, maar het enige materiaal dat je hebt is verf en doek.